beesten in het nieuws

Beesten in het nieuws

De Natuurkalender
16-DEC-2008 - Wist je dat hazenvrouwtjes zwanger kunnen worden terwijl ze nog bijna voldragen babyhaasjes in hun buik hebben? Of hoe je hoe je parende padden kunt helpen overleven? Deze en veel andere onderwerpen bespreekt Hans Peeters in het boekje `Beesten in het Nieuws' , net uitgegeven door de KNNV uitgeverij. Een leuk en leerzaam boekje over `wilde' beesten uit de Nederlandse natuur.

Bericht uitgegeven door de Natuurkalender op dinsdag 16 december 2008

Wist u dat hazenvrouwtjes zwanger kunnen worden terwijl ze nog bijna voldragen babyhaasjes in hun buik hebben? Of hoe je hoe je parende padden kunt helpen overleven? Deze en veel andere onderwerpen bespreekt Hans Peeters in het boekje `Beesten in het Nieuws' , net uitgegeven door de KNNV uitgeverij. Een leuk en leerzaam boekje over `wilde' beesten uit de Nederlandse natuur.

Ieder verhaal begint met een persoonlijke ervaring van de schrijver. Dit kan een excursie onder leiding van een bioloog zijn, maar ook een simpel bezoekje aan de eigen tuin. Vervolgens geeft Hans Peeters achtergrondinformatie over de besproken dieren en hun leefgebied. Op deze manier maakt de lezer op ontspannen wijze kennis met tal van mooie dingen die de Nederlandse natuur te bieden heeft. De besproken gebeurtenissen zijn afkomstig uit het hele land; de stad en het platteland; de tuin en het wild. Het gaat over bekende en minder bekende soorten; inheemse beesten als de egel, en geïntroduceerde exoten als het Amerikaans lieveheersbeestje. Onderwerpen variëren van het verhaal achter een broodje paling; het bespioneren van everzwijnen en edelherten op de Veluwe; dieren met een winterslaap of lentekriebels; tot de relatie tussen het aantal ringslangen en onze netheid; ruziënde bosmieren; en spannende slakken. Maar ook nare dingen als een konijnendodend virus en vieze beestjes in de keuken worden aan het licht gebracht.

De titel van het boekje doet een duidelijke relatie met natuurbericht.nl vermoeden. Toch is de insteek duidelijk anders. Waar natuurbericht.nl een link met de seizoensgebonden actualiteit probeert te zoeken, staan er in ‘beesten in het nieuws’ geen data bij de berichten. Voor veel gebeurtenissen is het dan ook onduidelijk in welk jaargetijde ze plaatsvonden.

‘Beesten in het nieuws’ is een leuk boekje voor mensen die op een toegankelijke manier iets meer willen leren over de Nederlandse natuur. Daarnaast zullen er voor veel mensen ook hele herkenbare situaties in voorkomen. Dierenverhalen voor onderweg in bus of trein, op vakantie of in bed. Het nodigt zeker uit om zelf naar buiten te gaan en te ontdekken wat er allemaal voor mooie dingen in uw eigen omgeving gebeuren.

Beesten in het nieuws, Hans Peeters, KNNV uitgeverij, Zeist, 2008
Prijs: € 14.95; ISBN: 978 90 5011 286 4
Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.knnvuitgeverij.nl

Tekst: Sara Mulder, de Natuurkalender