Valerie Trouet wint Jan Wolkers Prijs 2020

Vroege Vogels
20-OKT-2020 - De Jan Wolkers Prijs 2020, de prijs voor het beste natuurboek, gaat dit jaar naar het boek ‘Wat bomen ons vertellen’ van Valerie Trouet. Wat bomen ons vertellen is verschenen bij uitgeverij Lannoo en gaat over wat je kunt leren over de geschiedenis en klimaatverandering door het bestuderen van jaarringen van bomen.

Het winnende boekJuryvoorzitter Jean-Pierre Geelen over de winnaar: "Trouet is een kundig auteur die de lezer als een enthousiaste gids bij de hand neemt en met nieuwe ogen leert kijken. Die gids schuwt de eigen mening over een aantal hoogst actuele, zeer nijpende kwesties bepaald niet, en weet die vaardig en overtuigend onder woorden te brengen. Wie dat kan, met enkel de pen en het geschreven woord als instrument, is niet alleen een begaafd auteur, maar ook een groot verteller die de lauwerkrans met verve verdient."

De andere genomineerden voor de achtste editie van de Jan Wolkers Prijs waren:

  • Stadsflora van de Lage Landen – Ton Denters - Uitgeverij Fontaine
  • Wat zingt daar – Dick de Vos - Uitgeverij KNNV
  • Berichten uit de vallei – Stefan Brijs - Uitgeverij Atlas Contact
  • Caspar Loopt – Caspar Janssen - Uitgeverij Atlas Contact

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs is dit jaar voor de achtste keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

Eerdere winnaars van de prijs zijn: Marente de Moor – Foon (2019), Menno Schilthuizen – Darwin in de stad (2018), Dik van der Meulen - De kinderen van de nacht (2017), Albert Beintema - De grutto (2016), Louis Schoonhoven e.a. - Niet zonder elkaar (2015), Remco Daalder - De gierzwaluw (2014) en Simon van der Geest – Spinder (2013).

In 2017 kreeg Koos van Zomeren de eerste Jan Wolkers Oeuvreprijs.

Tekst en foto's: Vroege Vogels