Marente de Moor wint Jan Wolkers Prijs 2019

Marente de Moor winnaar Jan Wolkers Prijs 2019

Vroege Vogels
23-OKT-2019 - De Jan Wolkers Prijs 2019, de prijs voor het beste natuurboek, gaat dit jaar naar het boek ‘Foon’ van Marente de Moor. Karina Wolkers reikte de prijs uit tijdens een live-uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels in museum De Lakenhal in Leiden. Foon, verschenen bij uitgeverij Querido, is een roman over een biologenechtpaar dat in de Russische bossen op elkaar is aangewezen.

Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen over de winnaar: "Van de wel zeer diverse shortlist heeft De Moor ons het meest verrast en getroffen, dankzij haar meeslepende schrijfstijl en de lading van haar roman. In haar verhaal vol raadsel en mysterie spat de natuur van de pagina’s af, elke bladzijde nodigt uit tot doorlezen, om je tot slot achter te laten in stilte en mijmering. Daarbij schrijft De Moor op een wijze die in de verte doet denken aan de naamgever van deze prijs. Dat is een grootse prestatie, die de jury unaniem beloont met de Jan Wolkers Prijs."

De andere genomineerden voor de zevende editie van de Jan Wolkers Prijs waren:

  • De nieuwe gids voor de niet-bestaande vogels van Europa – O.C. Hooymeijer – Uitgeverij Noordboek.
  • De ontsnapping van de natuur – Thomas Oudman en Theunis Piersma – Uitgeverij Athenaeum.
  • Laat een boodschap achter in het zand – Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen - Uitgeverij Querido.
  • Vogelatlas van NederlandSovon Vogelonderzoek – Kosmos Uitgevers.

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs is dit jaar voor de zevende keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

Eerdere winnaars van de prijs zijn: Menno Schilthuizen – Darwin in de stad (2018), Dik van der Meulen - De kinderen van de nacht (2017), Albert Beintema - De grutto (2016), Louis Schoonhoven e.a. - Niet zonder elkaar (2015), Remco Daalder - De gierzwaluw (2014) en Simon van der Geest – Spinder (2013).

In 2017 kreeg Koos van Zomeren de eerste Jan Wolkers Oeuvreprijs.

Tekst en foto's: Vroege Vogels