Genomineerden Jan Wolkers Prijs 2020

Vijf nominaties Jan Wolkers Prijs 2020

Vroege Vogels
15-SEP-2020 - Nog vijf boeken zijn in de race voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. De shortlist is zondag bekend gemaakt in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1. Er zijn meer dan 120 boeken ingezonden, die zijn verschenen tussen 1 juni 2019 en 1 juni 2020: veldgidsen, kinderboeken, poëziebundels, naslagwerken en romans.

Op zondag 18 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de uitzending van Vroege Vogels op NPO Radio 1.

Shortlist Jan Wolkers Prijs 2020

  • Stadsflora van de lage landen – Ton Denters - Uitgeverij Fontaine
  • Wat zingt daar – Dick de Vos - Uitgeverij KNNV
  • Berichten uit de vallei – Stefan Brijs - Uitgeverij Atlas Contact
  • Wat bomen ons vertellen – Valerie Trouet - Uitgeverij Lannoo
  • Caspar Loopt – Caspar Janssen - Uitgeverij Atlas Contact

Jury-voorzitter Jean-Pierre Geelen: "De jury constateert verheugd een stijgende lijn rond het natuurboek in Nederland. Er verschijnen niet alleen jaarlijks méér boeken over natuur, ook de gemiddelde kwaliteit ervan neemt naar ons oordeel toe. Met een paar aangename uitschieters, die samen een rijke shortlist vormen van een bloeiende boekencultuur."

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

Eerdere winnaars van de prijs zijn: Marente de Moor – Foon (2019), Menno Schilthuizen – Darwin in de stad (2018), Dik van der Meulen - De kinderen van de nacht (2017), Albert Beintema - De grutto (2016), Louis Schoonhoven e.a. - Niet zonder elkaar (2015), Remco Daalder - De gierzwaluw (2014) en Simon van der Geest – Spinder (2013).

Tekst en foto: Vroege Vogels