Hans Mulder

Hans Mulder wint Jan Wolkers Prijs 2021

Vroege Vogels
25-OKT-2021 - De Jan Wolkers Prijs 2021, de prijs voor het beste natuurboek, gaat dit jaar naar het boek ‘De ontdekking van de natuur’ van Hans Mulder. De prijs werd gisteren uitgereikt tijdens de uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels.

De ontdekking van de natuur bestaat uit twintig verhalen waarin te lezen is hoe de kijk op de natuur in de wereld door de eeuwen heen is veranderd, het is verschenen bij uitgeverij Terra Lannoo.

Omslag 'De ontdekking van de natuur'Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen over de winnaar: "De conservator natuurhistorische collecties van de Universiteit van Amsterdam had door corona en een verbouwing van de Artis-bibliotheek even weinig omhanden, en greep die kans aan voor het schrijven van verhalen over vierhonderd jaar natuurhistorische wetenschap. Zelden pakte die ambitie zo goed uit als in het geval van Mulder. Hij is een rasverteller, schrijft toegankelijk en weet de lezer zo een boek lang bij de les te houden - geholpen door vleugjes ironie en een riante verzameling illustraties en klassieke prenten. De jury koos uiteindelijk voor het boek dat ons het meeste greep, door de inkijk in een wereld die we beter leren kennen. Voor een boek dat nog jaren in de kast zal staan als een nieuwe klassieker. Voor een verteller die de lezer van begin tot eind weet te boeien. Voor een uitgever die zichtbaar oog heeft voor kwaliteit en die ook alle ruimte geeft, in woord en beeld." 

De andere genomineerden voor de negende editie van de Jan Wolkers Prijs waren:

  • De onderwereld van de tuin – Romke van de Kaa - Uitgeverij Atlas Contact
  • Biografie van een vlieg – Paul Faassen en Jaap Robben - Uitgeverij Loopvis
  • De Poel – Pauline de Bok - Uitgeverij Atlas Contact
  • Terra Ultima – Raoul Deleo en Noah J. Stern - Uitgeverij Terra Lannoo

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs is dit jaar voor de negende keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van vijfduizend euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

Eerdere winnaars van de prijs zijn: Valerie Trouet – Wat bomen ons vertellen (2020), Marente de Moor – Foon (2019), Menno Schilthuizen – Darwin in de stad (2018), Dik van der Meulen - De kinderen van de nacht (2017), Albert Beintema - De grutto (2016), Louis Schoonhoven e.a. - Niet zonder elkaar (2015), Remco Daalder - De gierzwaluw (2014) en Simon van der Geest – Spinder (2013).

In 2017 kreeg Koos van Zomeren de eerste Jan Wolkers Oeuvreprijs.

Tekst en foto's: Vroege Vogels