Herfst - bos

Vijf nominaties Jan Wolkers Prijs 2021

Vroege Vogels
5-SEP-2021 - Nog vijf boeken zijn in de race voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. De shortlist is zojuist bekend gemaakt in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1. Er zijn meer dan 130 boeken ingezonden, die zijn verschenen tussen 1 juni 2020 en 1 juni 2021: veldgidsen, monografieën, kinderboeken, poëziebundels, naslagwerken en romans.

Op zondag 24 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de uitzending van Vroege Vogels op NPO Radio 1.

Shortlist Jan Wolkers Prijs 2021

De boeken van de shortlist 2021

  • De onderwereld van de tuin – Romke van de Kaa - Uitgeverij Atlas Contact
  • Biografie van een vlieg – Jaap Robben en Paul Faassen - Uitgeverij Loopvis
  • Terra Ultima – Raoul Deleo - Uitgeverij Lannoo
  • De Poel – Pauline de Bok - Uitgeverij Atlas Contact
  • De Ontdekking van de natuur – Hans Mulder - Uitgeverij Terra

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van vijfduizend euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

Eerdere winnaars van de prijs zijn: Valerie Trouet – Wat bomen ons vertellen (2020), Marente de Moor – Foon (2019), Menno Schilthuizen – Darwin in de stad (2018), Dik van der Meulen - De kinderen van de nacht (2017), Albert Beintema - De grutto (2016), Louis Schoonhoven e.a. - Niet zonder elkaar (2015), Remco Daalder - De gierzwaluw (2014) en Simon van der Geest – Spinder (2013).

In 2017 kreeg Koos van Zomeren de Jan Wolkers Oeuvreprijs.

Tekst: Vroege Vogels
Foto's: Valiphotos via Pixabay; Vroege Vogels