Op 22 februari zijn aan de Heetweg in Kootwijk de schermen geplaatst

Het gaat padden regenen

Stichting RAVON
24-FEB-2012 - De Elfstedentocht kwam er niet, maar nu koning winter definitief verdreven is zal de komende weken met zekerheid wel weer de jaarlijkse paddentrek gaan plaatsvinden. Met behulp van een voorspellingsmodel kunnen we steeds beter inschatten wanneer de trek zal starten.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

De Elfstedentocht kwam er niet, maar nu koning winter definitief verdreven is zal de komende weken met zekerheid wel weer de jaarlijkse paddentrek gaan plaatsvinden. Met behulp van een voorspellingsmodel kunnen we steeds beter inschatten wanneer de trek zal starten.

Overal in het land staan vrijwilligers in de startblokken om de dieren te helpen bij het oversteken. Op tientallen oversteekplaatsen worden de komende week schermen en opvangemmers ingegraven om een veilige oversteek voor meer dan honderdduizend amfibieën te garanderen.

Op 22 februari zijn aan de Heetweg te Kootwijk de schermen geplaatst (foto: Kris Joosten)
Vorig jaar heeft RAVON voor het eerst gebruik gemaakt van de voorspellingsmodule voor de amfibieëntrek. Aan de hand van de temperatuursom in de eerste maanden van het jaar kan voorspeld worden wanneer de padden tevoorschijn komen en wanneer ongeveer de piek in de amfibieëntrek plaats zal vinden. Het model wordt dagelijks gevoed met actuele weersvoorspellingen. De module is ontwikkeld voor de gewone pad, andere soorten (met name de salamanders) trekken vaak al in de weken voorafgaand aan de paddentrek. De module bleek vorig jaar in iedere geval goed te werken: rond de voorspelde datum kwamen de eerste berichten van massale trek binnen. Volg het verloop van de paddentrek.

Voorspelling paddentrek 2012 landelijk (figuur: De Natuurkalender)
Tekst: Raymond Creemers, RAVON
Foto: Kris Joosten, RAVON
Figuur: De Natuurkalender