Blauwe bes, GNU-licentie voor vrije documentatie

Augustus: oogstmaand voor zomerfruit

De Natuurkalender
13-AUG-2011 - Augustus is de oogstmaand bij uitstek. Momenteel is er volop fruit te plukken in de tuin en daarbuiten. Augustus is de maand van de pruimen, bramen, frambozen, rozenbottels, verschillende soorten bessen en de eerste appels en peren. Een iets minder gangbare zomervrucht die in zowel natuur als tuin te vinden is, is de blauwe bes. Afhankelijk van de cultivar zijn deze bessen tussen eind juni en half september rijp.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum] 

Augustus is de oogstmaand bij uitstek. Momenteel is er volop fruit te plukken in de tuin en daarbuiten. Augustus is de maand van de pruimen, bramen, frambozen, rozenbottels, verschillende soorten bessen en de eerste appels en peren. Een iets minder gangbare zomervrucht die in zowel natuur als tuin te vinden is, is de blauwe bes. Afhankelijk van de cultivar zijn deze bessen tussen eind juni en half september rijp.

Bramen (foto: Wout van der Slikke)Nu is het de tijd om in de natuur wild zomerfruit te oogsten. Op veel plekken vind je momenteel rijpe bramen, blauwe bosbessen, vlierbessen, frambozen en rozenbottels. Deze vruchten zijn erg geschikt om jam, sap of siroop van te maken. Daarnaast zijn bramen, frambozen en blauwe bosbessen rauw natuurlijk ook heerlijk als fris tussendoortje, taartversiering of door de yoghurt. Hoewel deze vruchten erg lekker en gezond zijn, zie je ze door hun kwetsbaarheid, geringe houdbaarheid en bewerkelijke oogst nauwelijks in de winkels. Om ervan te genieten kun je er dus het beste zelf op uit gaan.

Frambozen (foto: Saxifraga-Jan van der Straaten)Ook in veel tuinen is de fruitoogsttijd begonnen. Eind juli en augustus is de periode voor pruimen, bramen, frambozen, blauwe bessen en de eerste appels, peren en druiven. Afhankelijk van het ras zijn deze vruchten in het midden of aan het eind van de zomer, of pas in de herfst rijp. Bij frambozen bestaan er bijvoorbeeld zomerframbozen die van eind juni tot half augustus rijpe vruchten dragen; herfstframbozen zijn er van begin augustus tot begin oktober. Ook bij appels is er een duidelijk verschil tussen de zomerappels die vanaf eind juli rijp zijn en de herfst- en bewaarappels die pas later geoogst worden.

Blauwe bessen (foto: Rasbak)Een iets minder bekende tuinvrucht, die op sommige plekken in bos- en heidegebieden ook in het wild te vinden is, is de blauwe bes. Blauwe bessen, ook wel trosbosbessen genoemd, worden vaak verward met bosbessen. Ze zijn echter gemakkelijk hiervan te onderscheiden doordat de struiken hoger en de bessen groter zijn. De bessen zijn blauwzwart, net als blauwe bosbessen, maar zien er lichtblauw uit door hun waslaagje. Blauwe bessen komen oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en zijn door de mens veredeld tot verschillende cultivars met onder andere verschillende rijpingstijdstippen. Rijpe blauwe bessen kun je van eind juni tot half september vinden. De bessen van één struik zijn overigens niet allemaal tegelijk rijp: je krijgt de hoogste opbrengst wanneer je regelmatig plukt. Naast vers eten kun je blauwe bessen ook drogen of er sap, jam of wijn van maken voor later gebruik.

Tekst: Sara Mulder, De Natuurkalender
Foto's: Wout van der Slikke, FLORON; Saxifraga-Jan van der Straaten; Rasbak, GNU-licentie voor vrije documentatie