Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje
Nina Fatouros, www.bugsinthepicture.com

Gezocht: veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje

De Natuurkalender
3-NOV-2008 - Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje wordt steeds vaker aangetroffen in Nederland. Eind 2002 kwam de kever via België en Duitsland ons land binnen. De soort trekt steeds verder naar het noorden. In 2004 stegen de aantallen lieveheersbeestjes en het aantal locaties waar deze voorkwamen explosief. Toen werd de soort echter vooral gezien beneden de denkbeeldige lijn Leiden-Utrecht-Arnhem. Tegenwoordig komt hij in het hele land voor (www.waarneming.nl).

Bericht uitgegeven door de Natuurkalender op maandag 3 november 2008 

Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje wordt steeds vaker aangetroffen in Nederland. Eind 2002 kwam de kever via België en Duitsland ons land binnen. De soort trekt steeds verder naar het noorden. In 2004 stegen de aantallen lieveheersbeestjes en het aantal locaties waar deze voorkwamen explosief. Toen werd de soort echter vooral gezien beneden de denkbeeldige lijn Leiden-Utrecht-Arnhem. Tegenwoordig komt hij in het hele land voor (www.waarneming.nl).

Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje werd in België en Nederland geïntroduceerd als biologische bestrijder van bladluizen. Wanneer hier echter niet genoeg van zijn, eten ze ook rupsen, vlindereitjes en keverlarven waaronder die van andere lieveheersbeestjes. Hierdoor kan het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje een bedreiging vormen voor sommige inheemse insectensoorten.

Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje is een van de weinige lieveheersbeestjessoorten die overwintert in hele grote groepen in huizen of andere gebouwen, bijvoorbeeld achter luiken of planken, of in een hoek tussen twee muren. Andere soorten lieveheersbeestjes overwinteren tussen gevallen bladeren op de grond.

Hoe herken je een veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje?
Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje heeft veel verschijningsvormen. De meeste kevers zijn rood en hebben 0-19 zwarte stippen. Ook zwarte vormen met 2 of 4 rode vlekken komen voor. Dit lieveheersbeestje onderscheidt zich vooral van andere soorten doordat hij groter is. Een ander kenmerkend verschil, waar je goed voor moet kijken, is het deukje in het dekschild dat andere lieveheersbeestjes niet hebben.

Wageningen Universiteit zoekt veelkleurig Aziatische lieveheersbeestjes
Lidwien Raak-van den Berg van het Laboratorium voor Entomologie (insectenkunde) van Wageningen Universiteit is op zoek naar grote groepen (minstens 100 exemplaren) veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestjes in de buurt van Wageningen. Voor haar promotieonderzoek naar de overwinteringkansen van het beestje, komt zij graag in contact met mensen die in hun tuin of schuur groepen van deze op en naast elkaar zittende beestjes hebben gevonden.

Heeft u zelf een grote groep veelkleurig Aziatische lieveheersbeestjes in uw tuin of schuur? Geef dit dan door aan Lidwien Raak. Klik hier voor meer informatie.
LET OP: de onderzoekster is alleen op zoek naar groepen lieveheersbeestjes in de buurt van Wageningen.

Tekst: Sara Mulder, de Natuurkalender
Foto: Nina Fatouros, www.bugsinthepicture.com