Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje

Aziatische concurrentie voor lieveheersbeestjes

1-NOV-2013 - Lieveheersbeestjes hebben niet echt een boosaardige reputatie of uitstraling, maar soms komen ze toch verrassend vervelend uit de hoek. In de herfst gaan vooral de exotische Aziatische lieveheersbeestjes op zoek naar een warm plekje om de winter door te brengen, en om het gezellig te maken doen ze dat soms in behoorlijk grote groepen. Sluit dus je ramen en deuren voor… het Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje!

Bericht uitgegeven door Natuurpunt Studie [land] op [publicatiedatum]

Lieveheersbeestjes hebben niet echt een boosaardige reputatie of uitstraling, maar soms komen ze toch verrassend vervelend uit de hoek. In de herfst gaan vooral de exotische Aziatische lieveheersbeestjes op zoek naar een warm plekje om de winter door te brengen. En om het gezellig te maken doen ze dat soms in gigantisch grote groepen. Sluit je ramen en deuren voor… het Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje!

Lieveheersbeestjes zijn nuttige dieren, want ze zijn belangrijke natuurlijke vijanden van verschillende soorten plaaginsecten. Net daarom werden Aziatische lieveheersbeestjes bij ons ingevoerd en uitgezet als bestrijder van bladluizen in serres. Maar een lieveheersbeestje heeft maar een klein gaatje nodig om van in een serre in de vrije natuur te geraken, en na een eerste waarneming in 2001 in Gent verspreidde de soort zich razendsnel over heel Vlaanderen. Intussen weten we dat ze ‘invasieve exoten’ zijn en een bedreiging vormen voor onze inheemse lieveheersbeestjes.

Twee Veelkleurige Aziatische lieveheersbeestjes (Foto: Leo Janssen)

Overwinterende lieveheersbeestjes richten op zich geen schade aan en strikt genomen kan je niet echt van een plaag spreken. En toch kunnen ze als overlast worden ervaren: door hun onaangename geur of wanneer ze in groten getale door de kamer gaan vliegen of lopen. Steken doen ze zeker niet, en als je ze op je huid zet kunnen ze daar hooguit eens aan proberen knabbelen, maar dat geeft hoogstens een kriebelend gevoel. Ze brengen ook geen ziekten over. Bij verstoring kunnen ze wel ‘reflexbloeden’: ze scheiden dan een kwalijk riekende en vlekken makende stof af.

Wat kan je doen als je zo’n invasie over de vloer krijgt? Eerst en vooral moet je nagaan of het wel degelijk om het Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje gaat, want ook sommige van onze inheemse (en beschermde!) lieveheersbeestjes overwinteren in huizen. Doorgaans zal je de aanwezigheid van die laatste niet als problematisch ervaren: ze zijn niet met zoveel, ze kruipen gewoon wat rond en dommelen in, verstopt in een hoekje. Dan gedragen hun Aziatische tegenhangers zich veel opvallender: ze proberen soms met veel tegelijk binnen te dringen.

Het kan trouwens lijken alsof zo’n Aziatische invasie bestaat uit verschillende soorten lieveheersbeestjes, want het Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje is heel variabel en bestaat in verschillende kleurschakeringen: van bleekrood over oranje tot dieprood en zwart met bleke, zwarte of rode stippen. Maar als je goed kijkt kan je ze herkennen aan de combinatie van een paar kenmerken: ze zijn groot, hebben achteraan een deuk in hun schild en aan de onderzijde hebben ze een oranje rand. Kijk voor meer details in deze folder of bekijk het overzicht van de meest voorkomende vormen op www.stippen.nl.

Het Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje kent verschillende kleurvormen. (Foto: Entomart, Wikipedia)

Om invasies van zulke grote groepen lieveheersbeestjes te vermijden, houd je dus best ramen en deuren gesloten als je tijdens de herfstmaanden een zwerm lieveheersbeestjes op de gevel van je huis ziet zitten. Je kan kieren en spleten langs waar ze binnenkomen afdichten met strips of muggenramen plaatsen. En als ze toch binnen geraken, vermijd dan het gebruik van pesticiden. Die zijn schadelijk voor het milieu en de gezondheid, en in dit geval onpraktisch en niet efficiënt door de harde dekschilden van de kevertjes. Wil je ze toch per se verwijderen? Gebruik dan een stofzuiger: je kan een nylonkous vastmaken in de buis en ze daarin opzuigen voor je ze aan de deur zet. En gooi in het voorjaar een raam open, zodat eventuele winterverstekelingen weer naar buiten kunnen.

Tekst: Pieter Van Dorsselaer, Natuurpunt Studie
Foto's: Leo janssen, Wikipedia