Oxycoccus palustris. Kleine veenbes

Kleine veenbes gezien bij Zwaluwmeer nabij Ossendrecht

12-MRT-2012 - Bij het Zwaluwmeer, in de buurt van Ossendrecht (Noord-Brabant) is de kleine veenbes aangetroffen. De kleine veenbes is een zeldzame verschijning in Brabant. De plant met kleine rode bessen is gezien door de plantenwerkgroep van de KNNV Roosendaal.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Bij het Zwaluwmeer, in de buurt van Ossendrecht (Noord-Brabant) is de kleine veenbes aangetroffen. De kleine veenbes is een zeldzame verschijning in Brabant. De plant met kleine rode bessen is gezien door de plantenwerkgroep van de KNNV Roosendaal.

De kleine veenbes is een plant uit de heifamilie. Het plantje bloeit in mei en juni met roze cyclaamachtige bloemen. Veenputjes en heidevennen zijn de plaatsen waar je dit fraaie plantje kunt vinden. De bessen zijn eetbaar, rood soms wit van kleur en smaken fris zuur, het is familie van de grote veenbes ofwel cranberry.

Kleine veenbes (foto: Hans Boll)

Zwaluwmeer maakt deel uit van het natuurgebied Groote Meer bij Ossendrecht. De vrijwilligers van de KNNV Roosendaal inventariseren voor Natuurmonumenten planten bij de Groote Meer.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Hans Boll, Saxifraga