Gans Kees (foto: G. Muskens)

Kees aan kop

De Natuurkalender
7-MEI-2008 - Na wat technische problemen de afgelopen weken, hebben we weer contact met onze ganzen. Kees ligt aan de leiding en was op 5 mei zo’n 750 kilometer ten noordoosten van Moskou. Opa en Kramer zitten nog in Wit-Rusland en Melis vertoeft in Estland.

Bericht uitgegeven op woensdag 7 mei 2008 door de Natuurkalender

Na wat technische problemen de afgelopen weken, hebben we weer contact met onze ganzen. Kees ligt aan de leiding en was op 5 mei zo’n 750 kilometer ten noordoosten van Moskou. Opa en Kramer zitten nog in Wit-Rusland en Melis vertoeft in Estland.

Kolgans Kees (foto: G. Muskens)De ganzen zijn nu anderhalve maand tot twee maanden onderweg en inmiddels heeft het grootste gedeelte van hen Rusland bereikt. Verwacht wordt dat ze eind deze maand in hun broedgebied in Siberië arriveren. Daar zullen ze de zomer doorbrengen en hopelijk voor nageslacht zorgen.

De afstanden die de ganzen tijdens de voorjaarsmigratie afleggen liggen tussen de 4000 en 5000 kilometer. Dit hangt natuurlijk af van de gekozen route. Kees vloog bijvoorbeeld in de periode maart tot en met mei 2007 bijna 4500 kilometer naar zijn broedplaats. Op dit moment heeft hij ongeveer 3000 kilometer achter de rug en hij is dus over de helft.

Het afstandsrecord van onze ganzen is van Folkert met 1150 kilometer op 20 oktober 2007. Dit was tijdens de najaarstrek toen hij vanuit Litouwen in één keer naar Roermond in Nederland vloog! Meestal als onze ganzen grote afstanden afleggen, liggen die afstanden op zo’n 300 tot 400 kilometer per dag. Wat Folkert presteerde was dus uitzonderlijk. Waarschijnlijk stond de wind de goede kant op en had hij zich net goed volgegeten.

Kees zou dus theoretisch in een dag naar het broedgebied kunnen vliegen, maar hij heeft nog de hele maand hiervoor. Zal hij als eerste aankomen? Blijf hem volgen via de Natuurkalendersite.

Tekst: Henk van Wijk, De Natuurkalender
Foto: G. Muskens, Alterra