Gans Kees (foto: G. Muskens)

Kees en Cas komen er aan!

De Natuurkalender
25-SEP-2009 - De gezenderde kolganzen Kees en Cas hebben hun broedgebieden in Siberië verlaten en zijn nu in een vers verenkleed op weg naar Nederland om te overwinteren. Kees heeft er al ongeveer 385 kilometer op zitten en is nog 2600 kilometer hemelsbreed van Nederland verwijderd. Cas heeft al ruim 1200 kilometer gevlogen, maar heeft nog 3500 kilometer hemelsbreed voor de boeg. We verwachten de ganzen in november weer in ons land terug te zien; hopelijk met nageslacht!

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op vrijdag 25 september 2009

De gezenderde kolganzen Kees en Cas hebben hun broedgebieden in Siberië verlaten en zijn nu in een vers verenkleed op weg naar Nederland om te overwinteren. Kees heeft er al ongeveer 385 kilometer op zitten en is nog 2600 kilometer hemelsbreed van Nederland verwijderd. Cas heeft al ruim 1200 kilometer gevlogen, maar heeft nog 3500 kilometer hemelsbreed voor de boeg. We verwachten de ganzen in november weer in ons land terug te zien; hopelijk met nageslacht!

Cas
Het laatste bericht van kolgans Cas dateert van afgelopen maandag. Hij zat toen bij het plaatsje Valki net onder Nova Zembla. Vanaf zijn broedplaats in de Pyasina delta is hij eerst ongeveer 100 kilometer naar het noorden gevlogen, om vervolgens in een vrij rechte lijn de 1100 kilometer naar Valki af te leggen.

Kees
Kees bevond zich vorige week vrijdag in de buurt van Tolstyy Nos net onder het schiereiland Kanin. Vanaf het eiland Kolguyev, waar Kees deze zomer voor het derde achtereenvolgende jaar broedde, vloog de gans eerst linea recta naar Russische noordkust (110 km) en vervolgens langs de kust naar Tolstyy Nos (275 km).  

Verse veren
Kees en Cas hebben ruim 1400 kilometer bij elkaar vandaan de zomer doorgebracht. Hopelijk zijn de ganzen tot broeden gekomen en zijn ze nu met hun nieuwe gezinnetje onderweg naar Nederland. Naast broeden gebruiken de ganzen de zomer in Siberië ook om te ruien. Om ieder jaar zulke enorme afstanden af te kunnen leggen, soms wel 10.000 kilometer per jaar, hebben de ganzen ieder jaar een nieuw verenkleed nodig.
Ondertussen zitten de ganzen nog maar 765 kilometer uit elkaars buurt, maar beiden moeten nog een heel eind vliegen voor ze in Nederland zijn. Kees is hemelsbreed nog 2600 kilometer van ons land verwijderd; Cas heeft nog wel 3500 kilometer voor de boeg! Hopelijk komen we ze in november weer in één van onze weilanden tegen.


Broed- en huidige verblijfplaats kolgans Kees en Cas (Kaartje: Google Earth)

Tekst: Sara Mulder, De Natuurkalender
Foto’s: Gerard Muskens