Cas krijgt nieuw verenkleed

De Natuurkalender
14-AUG-2009 - Kolgans Cas is in de rui. Hij verliest zijn vleugelveren waardoor hij een paar weken lang niet kan vliegen. Met zijn nieuwe verenkleed zal hij over een maand aan de lange reis van enkele duizenden kilometers vanuit het noorden van Rusland naar Nederland beginnen zodat hij in november weer hier is.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op vrijdag 14 augustus 2009

Kolgans Cas is in de rui. Hij verliest zijn vleugelveren waardoor hij een paar weken lang niet kan vliegen. Met zijn nieuwe verenkleed zal hij over een maand aan de lange reis van enkele duizenden kilometers vanuit het noorden van Rusland naar Nederland beginnen zodat hij in november weer hier is.

Momenteel verblijft Cas in de Pyasina Delta in het noorden van Rusland. Ieder jaar vliegen kolganzen als Cas naar Siberië om te broeden. In dezelfde periode verliezen de ganzen hun vleugelveren zodat ze gedurende een paar weken niet kunnen vliegen en gedwongen worden om op één plek te blijven. Dit betekent ook dat ze een tijdje wat kwetsbaarder zijn voor vijanden. Om bij gevaar snel een veilig heenkomen te kunnen vinden blijven ze het liefst in de buurt van water.

Veren zijn voor Cas, en voor elke andere vogel, van levensbelang! Hij vliegt ermee, hij zwemt ermee, ze houden hem warm. Door het vele gebruik slijten de veren. Daarom moeten ze elk jaar vervangen worden door een nieuw verenkleed: de rui. Deze rui verloopt niet bij alle vogels gelijk. Sommige vogels verliezen hun veren gedurende een langere periode. Ganzen en eenden verliezen hun veren in een keer.


De Pyasina Delta (Bron: Google Maps)

De enige andere gezenderde kolgans die we nog volgen is Kees. Hij brengt zijn rui- en broedtijd door op het eiland Kolguyev. In september, wanneer de vleugelveren weer aangegroeid en de jongen groot en sterk genoeg zijn, beginnen de kolganzen aan hun lange reis terug naar Nederland. We verwachten Kees en Cas in november weer in ons land.

Tekst: Wichertje Bron en Sara Mulder, De Natuurkalender
Foto: Gerard Muskens