rob uitsnede ECOMARE

‘Noordpoolbewoner’ spoelt aan op Texel

Zoogdiervereniging
1-SEP-2008 - Op Texel is een ringelrob aangespoeld. Dit is bijzonder omdat deze soort alleen in het Noordpoolgebied en in de Oostzee voorkomt. Het dier wordt opgevangen door Ecomare.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging VZZ op maandag 1 september 2008 

Op Texel is een ringelrob aangespoeld. Dit is bijzonder omdat deze soort alleen in het Noordpoolgebied en in de Oostzee voorkomt. Het dier wordt opgevangen door Ecomare.

Zondagmiddag 24 augustus troffen wandelaars op De Schorren op Texel een aangespoelde zeehond aan. Hoofd dierverzorging van Ecomare Henk Brugge zag meteen dat het een bijzondere soort was: een ringelrob. Ringelrobben komen voor in het Noordpoolgebied en in de Oostzee.

Na onderzoek door de dierenarts bleek het een vrouwtje te zijn van 18 kg. Ze is Jenny genoemd. Het is een heel klein rond zeehondje. Ringelrobben worden gemiddeld 130 cm en wegen dan ongeveer 68 kg. Ze hebben ringvormige vlekken op hun vacht, waar ze hun naam aan danken. Een andere naam voor ringelrob is kleine zeehond.

Jonge ringelrobben moeten na anderhalve maand zoogtijd voor zichzelf gaan zorgen. Ze gaan dan zwerven en komen soms in de zuidelijke Noordzee terecht. Dat is Jenny ook overkomen. Ze is wat lichter dan ze zou moeten zijn en had luizen of mijten bij haar ogen. De dierenarts onderzoekt wat het is.

In de 56 jaar dat de zeehondenopvang van Ecomare bestaat is het pas de vierde keer dat er een ringelrob in haar opvanggebied aanspoelt. Voor Henk Brugge was het extra bijzonder, omdat het gebeurde in het laatste weekend dat hij dienst had. Of Jenny afkomstig is uit het poolgebied of uit de Oostzee is niet bekend. Als ze aangesterkt is gaat ze met een schip mee de Noordzee op, waar ze wordt losgelaten. Ze moet dan zelf terugzwemmen naar waar ze vandaan kwam.

Jenny is niet zichtbaar voor het publiek omdat ze in volledige afzondering van de andere zeehonden moet worden opgevangen. Dit is conform de richtlijnen van het ministerie van LNV. Een ringelrob wordt tot de zogenaamde exoten gerekend, omdat hij van nature niet in onze regio voorkomt. Door Jenny in quarantaine te houden wordt voorkomen dat zij eventuele ziektes op de andere zeehonden kan overdragen. Ecomare heeft een webcam bij Jenny’s bassin geplaatst zodat bezoekers toch naar haar kunnen kijken.

Bron: www.ecomare.nl
Foto: www.ecomare.nl