Mandje appels

Peren en appels weer geplukt

De Natuurkalender
5-OKT-2008 - Het oogstseizoen voor appels en peren is zo goed als voorbij. Hoewel de weersextremen invloed hadden op de ontwikkeling van de vruchten, is er toch een goede opbrengst.

Bericht uitgegeven door de Natuurkalender op zondag 5 oktober 2008

Het oogstseizoen voor appels en peren is zo goed als voorbij. Hoewel de weersextremen invloed hadden op de ontwikkeling van de vruchten, is er toch een goede opbrengst.

Fruittelers kregen dit jaar te maken met de nodige weersextremen. In het voorjaar was het eerst nat en koud, met vlak daarna een hele warme periode. In de zomer waren er een aantal flinke stormen, die gepaard gingen met hagel. Deze weersomstandigheden pakten vooral slecht uit voor de perenoogst. De combinatie van de regen en de kou in april, gevolgd door het warme weer in mei, toen de perenbomen in bloei stonden, zorgde ervoor dat de bomen in de zomer last hadden van rui. Dat wil zeggen dat veel vruchten al van de boom vielen, terwijl ze nog niet rijp waren. De totale perenoogst viel dit jaar daardoor vijftig procent lager uit.

Appelbomen bloeien over het algemeen later dan perenbomen. Daardoor hadden de appelbomen geen last van de combinatie van regen en kou, gevolgd door warmte. Integendeel, de warme periode in mei was juist in het voordeel van de appels. Ook het weer in de oogsttijd was heel goed. De nachten waren fris, wat gunstig is voor de kleuring van appels, en het was droog, waardoor de oogst aan één stuk door kon gaan. Wel bleek tijdens de oogst dat flink wat appels schade hebben opgelopen door de hagelbuien in de zomer. Als appels door hagel worden getroffen, kunnen ze gaan rotten of verkurken. Met name die verkurking, in de vorm van bruine plekken op de schil, was bij de appels waar te nemen. De appels zijn daardoor minder geschikt voor de losse verkoop, maar kunnen wel zonder problemen verwerkt worden tot sap.

Ondanks de hagelschade is de appeloogst van dit jaar goed, zowel in kwaliteit als in omvang. Je kunt dus met een gerust hart je tanden zetten in zo’n lekkere nieuwe oogst Elstar of Jonagold. Of trakteer jezelf na een fietstocht door regen en wind op warme chocolademelk en een stuk verse, warme appeltaart!

Tekst: Renske Terhürne, De Natuurkalender
Foto's: Sara Mulder