Heidehaantje (Lochmaea suturalis)

Op de grote bruine heide

De Natuurkalender
22-OKT-2008 - Aan het einde van de zomer kleuren de heidevelden paars. Maar niet overal. Zo werd de Strabrechtse heide in Oost-Brabant niet paars, maar bruin. De boosdoener is het heidehaantje, een bladkever die leeft van heideblaadjes.

Bericht uitgegeven door de Natuurkalender op woensdag 22 oktober 2008

Aan het einde van de zomer kleuren de heidevelden paars. Maar niet overal. Zo werd de Strabrechtse heide in Oost-Brabant niet paars, maar bruin. De boosdoener is het heidehaantje, een bladkever die leeft van heideblaadjes.

Het heidehaantje (Lochmaea suturalis), een goudgeel kevertje van 6 mm groot, is lid van de familie der bladkevers, de Chrysomelidae, waarvan 25.000 soorten zijn beschreven. Een deel wordt gezien als schadelijk, zoals het blauw wilgenhaantje, elzenhaantje, groen zuringhaantje, sneeuwbalhaantje en tweekleurig zuringhaantje. De coloradokever, bekend van z’n voorliefde voor aardappels, is ook familie.

De larven van het heidehaantje in juli begonnen met eten. Ze eten onafgebroken van de blaadjes, waardoor de heideplant uitdroogt en bruin verkleurt. Dat het heidehaantje het dit jaar zo goed deed (op de Strabrechtse heide, maar ook elders), komt door de weersomstandigheden: een zachte winter, gevolgd door een zacht voorjaar en een natte zomer.

Bronnen: Soortenbank en Vroege Vogels
Foto: Jan Bos