Plonzenweekend

Alle 16 amfibiesoorten in één weekend geteld!

Stichting RAVON
7-JUN-2009 - Van 15 t/m 17 mei organiseerde RAVON voor de tweede keer het Nationale Plonzenweekend. In totaal zijn er ruim 17.000 amfibieën geteld, door bijna 500 mensen. Zelfs de meest zeldzame soorten als vuursalamander en knoflookpad zijn gevonden en daarmee zijn alle 16 Nederlandse amfibiesoorten tijdens het weekend gezien!

Bericht uitgegeven door RAVON op zondag 7 juni 2009

Van 15 t/m 17 mei organiseerde RAVON voor de tweede keer het Nationale Plonzenweekend. In totaal zijn er ruim 17.000 amfibieën geteld, door bijna 500 mensen. Zelfs de meest zeldzame soorten als vuursalamander en knoflookpad zijn gevonden en daarmee zijn alle 16 Nederlandse amfibiesoorten tijdens het weekend gezien!

Waarnemingen uit bijna heel Nederland
PlonzenweekendMet uitzondering van Flevoland en Drenthe zijn in alle provincies amfibieën geteld. Op bijna 250 plaatsen werden kikkers, padden en salamanders gevonden. In de provincie Gelderland zijn de meeste amfibieën waargenomen, gevolgd door Noord-Brabant en Zuid-Holland. In deze drie provincies samen is meer dan de helft van het totale aantal amfibieën geteld.

Veel rugstreeppadden gezien
Tijdens het Plonzenweekend zijn naast kikkers en salamanders ook heel veel padden gesignaleerd. Opvallend was het grote aantal rugstreeppadden; een soort die veel mensen niet snel zullen tegenkomen. Net als in 2008 zijn de salamanders het minst vaak geteld. Dat komt omdat het nachtdieren zijn met een verborgen leefwijze, waardoor ze lastig te vinden zijn. Leuk is wel dat de bijzondere kamsalamander ook in een tuinvijver is gevonden!

Tekst: Richard Struijk (RAVON)
Foto: Richard Struijk (RAVON) en Arnold van Rijsewijk (RAVON)