bastaardkikker

Nationale Plonzenweekend 2009: tel mee

Stichting RAVON
7-MEI-2009 - Op 15, 16 en 17 mei organiseert RAVON weer het jaarlijkse Nationale Plonzenweekend. Deze maand is dé maand bij uitstek om onze mooie groene kikkers te bewonderen. De mannen zijn nu allemaal goed wakker en hebben zich in en rond het water verzameld, op zoek naar vrouwen om mee te paren. Tussen de bedrijven door nemen ze regelmatig de tijd om van het mooie weer te genieten en lekker te zonnen langs de waterkant. En als je een beetje oplet zie je ze daar dan ook veelvuldig zitten. Totdat je te dichtbij komt en ze Plons! in het water schieten. Geen nood! Want vaak komen ze na een tijdje vanzelf weer terug.

Bericht uitgegeven door RAVON op donderdag 7 mei 2009

Op 15, 16 en 17 mei organiseert RAVON voor de tweede keer het jaarlijkse Nationale Plonzenweekend. Deze maand is dé maand bij uitstek om onze mooie groene kikkers te bewonderen. De mannen zijn nu allemaal goed wakker en hebben zich in en rond het water verzameld, op zoek naar vrouwen om mee te paren. Tussen de bedrijven door nemen ze regelmatig de tijd om van het mooie weer te genieten en lekker te zonnen langs de waterkant. En als je een beetje oplet zie je ze daar dan ook veelvuldig zitten. De bruine kikkers zijn alweer een stapje verder. Zij zijn veel vroeger dan hun groene collega's en hebben de paartijd al grotendeels achter de rug. Dit is dan ook hét moment om kikkervisjes van de bruine kikker te zien! 

  bastaardkikker
 
  poelkikker
Het is jammer dat de waarnemingen van de groene en bruine kikkers uit tuinvijvers RAVON heel vaak niet bereiken. Terwijl we nou juist ook van de algemenere amfibieënsoorten zo veel mogelijk gegevens willen ontvangen om een goed beeld te krijgen van de verspreiding. Want alleen als we weten waar de dieren zitten, kunnen we ze goed beschermen.

Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen tijdens het Plonzenweekend in hun eigen tuinvijver of bij een sloot of plas in de buurt kikkers, padden en salamanders gaan tellen. Ken je de soorten nog niet zo goed? Geen probleem, ook het aantal kikkerplonzen in het water telt mee! Bovendien vind je op www.plonzenweekend.nl een mooie zoekkaart waarop de meest voorkomende amfibieën duidelijk staan afgebeeld. Daarnaast staat op deze website niet alleen meer informatie over hoe mee te doen -er is binnenkort een telformulier te downloaden-, maar je vindt er ook informatie over de soorten in Nederland en tips om de tuin amfibievriendelijk te maken.

Tel mee en maak kans op supermooie prijzen!

  bruine kikker
In het kader van het Nationale Plonzenweekend 2009 stelt filmproducent Lemming Film een aantal Kikkerdril prijzenpakketten ter beschikking! De Kikkerdril prijzenpakketten worden onder andere verloot onder kinderen en schoolklassen die de meeste waarnemingen doorgeven en onder kinderen of klassen die de leukste foto’s opsturen van de activiteiten tijdens het Plonzenweekend. De leukste foto’s komen natuurlijk ook op de website te staan! Kijk voor meer informatie over de film op: www.kikkerdrildefilm.nl of www.lemmingfilm.com.

Plonzenweekend 2008
Het Plonzenweekend van 2008 was erg succesvol. Door heel Nederland zijn maar liefst 15.000 amfibieën geteld. Veel van de ruim 1.000 deelnemers hebben amfibieën in hun eigen tuinvijver geteld. Voor RAVON die de landelijke amfibieëndatabank beheert, leverde dit veel interessante gegevens op.

Dus: kijk op www.plonzenweekend.nl en alvast veel telplezier gewenst!

Tekst: Elvira Werkman (RAVON)
Foto's: Arnold van Rijsewijk (RAVON)