Eikenprocessierups nest

Eikenprocessierupsen beginnen zich te verpoppen

De Natuurkalender
21-JUN-2009 - De eikenprocessierupsen hebben zich op verschillende plaatsen in hun nesten teruggetrokken om zich te verpoppen. Dit betekent dat ze niet meer in processie door de bomen zullen lopen op zoek naar bladeren en de bomen zich van de vraat kunnen herstellen. Vanaf half augustus zullen de vlinders uit de poppen komen om zich voort te planten.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op zondag 21 juni 2009

De eikenprocessierupsen hebben zich op verschillende plaatsen in hun nesten teruggetrokken om zich te verpoppen. Dit betekent dat ze niet meer in processie door de bomen zullen lopen op zoek naar bladeren en de bomen zich van de vraat kunnen herstellen. Vanaf half augustus zullen de vlinders uit de poppen komen om zich voort te planten.

Rond 10 april kwamen de rupsen uit hun eieren en nu na ruim twee maanden hebben ze zich vijf keer verveld. De laatste vervellingen hebben ze in het nest gedaan dat ze gezamenlijk gemaakt hebben. De vervellingshuidjes met elk honderduizenden brandharen blijven dan ook veelal in de nesten achter (zie foto).Foto: Nest eikenprocessierups aan de voet van de stam van een zomereik. In het nest bevinden zich duizenden eikenprocessierupsen. Foto: Arnold van Vliet.

Naar verwachting komen vanaf half augustus de vlinders uit hun poppen om zich voort te planten. Dit betekent dat bestrijders nog tot die tijd hebben om de nesten te verwijderen en daarmee voortplanting te voorkomen. Na die tijd blijven de nesten nog wel zichtbaar maar zijn de vlinders gevlogen en hebben ze hun eitjes afgezet op de takken.

Omdat de nesten nog vol met brandharen zitten is het raadzaam om de nesten ook na het uitvliegen van de vlinders nog wel te verwijderen indien ze op plaatsen hangen waar veel mensen komen. De nieuwe voortplanting wordt hiermee niet meer voorkomen maar de brandharen kunnen tot 8 jaar lang gezondheidsproblemen blijven veroorzaken als ze niet verwijderd worden. De nesten vallen meestal in de loop van het najaar en gedurende de winter uit de bomen.

Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender (www.natuurkalender.nl)
Foto en film: Arnold van Vliet