klapekster

Korendijkse Slikken is vogelparadijs

17-JAN-2010 - Het is deze winter een waar vogelparadijs op de Korendijkse Slikken. Er zijn vele bijzondere vogels gezien: onder andere zeearenden, roodhalsganzen en een klapekster.

Bericht uitgegeven op zondag 17 januari 2010

 

Het is deze winter een waar vogelparadijs op de Korendijkse Slikken. Er zijn vele bijzondere vogels gezien: onder andere zeearenden, roodhalsganzen en een klapekster.

 

De Korendijkse Slikken is een natuurgebied langs het Zuid-Hollandse Haringvliet. De natuur en rust van de Korendijkse Slikken trekken elke winter vele vogels aan. Vrijwilliger Gert Huijzers telt al bijna 40 jaar vogels in dit natuurgebied en zag afgelopen december allerlei bijzondere vogels voorbij komen: "Deze winter is het een waar vogelparadijs. Ik heb onder andere de zeearend, klapekster, roerdomp en roodhalsgans gezien."

 

Vier zeearenden boven ‘t Haringvliet

In ‘t Haringvliet overwinteren nu vier zeearenden. Drie ervan zijn jonge zeearenden (één tot drie jaar oud) uit de Oostvaardersplassen. Dat is te zien aan de gekleurde ring om hun poten.

 

 

 

Het is voor het eerst dat er vier zeearenden tussen de Biesbosch en de Spuimonding zitten. Boswachter Gerwin Geertse: "Er komt steeds meer natuur langs ’t Haringvliet, wat zich meteen uitbetaalt. Zeearenden hebben een groot gebied nodig om voldoende voedsel te kunnen vinden. Ze maken dankbaar gebruik van de nieuwe natuur. De roofvogels zijn naast de Korendijkse Slikken ook regelmatig op Tiengemeten te vinden."

 

Klapekster is geen ekster

Ook de klapekster is op de Korendijkse Slikken gesignaleerd. Met zijn haaksnavel lijkt hij niet echt op een ekster. Boswachter Geertse: "Ze zijn ook geen familie. De klapekster hoort tot de klauwierenfamilie, de ekster tot de kraaiachtigen." Sinds een aantal jaar broeden er geen klapeksters meer in ons land. Wel overwinteren er enkele honderden, maar weinig hiervan in het zuidwesten van Nederland.

 

 

 

De vogels zoeken hun voedsel vooral in de rietlanden en op de ruige graslanden in het natuurgebied. Deze zijn rijk aan muizen. Als de klapekster een goede dag heeft kan hij meerdere woelmuisjes vangen. De vogel legt merkwaardige voedselvoorraadjes aan. De muizen die hij  niet meteen opeet, prikt hij op prikkeldraad of doorns of hij klemt ze in de vork van een tak.

  

Prachtige gans

Heel bijzonder waren de roodhalsganzen op de Korendijkse Slikken. Deze prachtige gans komt alleen ’s winters voor in Nederland en dan nog in heel kleine aantallen. Zij overwinteren voornamelijk in Oost-Europa, maar een enkeling vliegt met brandganzen door tot Nederland. Vanaf de Westdijk kun je de vogels bekijken. Deze sierlijke gans is, vanwege het kleine formaat echter moeilijk te ontdekken tussen alle andere ganzen.

 

 

 

Bron: Natuurmonumenten

Foto’s: IVN Vecht en Plassengebied (zeearend, (kleine) klapekster); Tyler Brenot (roodhalsganzen), Creative Commons Attribution Share Alike 3.0 Unported license