Keverorchis This image is from Projekt Runeberg: Bilder ur Nordens Flora (Author: C. A. M. Lindman, died 1928), published 1917–1926. The copyrights have expired and this image is in the public domain.

Nieuwe orchideeënsoort in de Dintelse Gorzen

5-JUN-2010 - In de Dintelse Gorzen in Noord-Brabant is een nieuwe orchidee ontdekt. De grote keverorchis werd in groten getale aangetroffen door KNNV Roosendaal.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

In de Dintelse Gorzen in Noord-Brabant is een nieuwe orchidee ontdekt. De grote keverorchis werd in groten getale aangetroffen door KNNV Roosendaal.

Keverorchis (afbeelding: Carl Axel Magnus Lindman)De Dintelse Gorzen is sinds de afsluiting van het Krammer Volkerak aan het veranderen van een zout getijdengebied naar een zoet, minder dynamisch gebied. Hierdoor is ook de vegetatie nog continu in ontwikkeling.

Verrassingen
‘Juist omdat het gebied nog in ontwikkeling is, staan we af en toe voor verrassingen. Net zoals nu met de grote keverorchis die door vrijwilligers ontdekt is,’ vertelt boswachter
Gerwin Geertse. Er zijn dit voorjaar twee plaatsen gevonden waar tientallen van deze bijzondere orchideeënsoort staan. De plant staat in mei en juni in bloei.

Geurstoffen trekken kevers aan
De keverorchis produceert feromonen (geurstoffen) die kevers aantrekken. Op deze manier zorgt de plant ervoor dat het stuifmeel verspreid wordt. Of de kevers er ook voor gezorgd hebben dat de keverorchis in de Dintelse Gorzen staat, durft de boswachter niet met zekerheid te zeggen. ‘Ook het beheer met de Shetland pony’s en Schotse Hooglanders speelt een rol. Zij houden met hun gegraas delen van het gebied open. Dat schept ook omstandigheden voor de grote keverorchis die op grazige gronden voorkomt.’

Interessant gebied
‘De veranderingen in het gebied zorgen ervoor dat er plots nieuwe soorten ontdekt worden. De reden is dan niet altijd direct aan te geven. Dat maakt het juist zo interessant.’ Wilt u zelf de Dintelse Gorzen beleven? Kijk voor meer informatie op Natuurmonumenten.nl.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Carl Axel Magnus Lindman: Bilder ur Nordens Flora (1901-1905); Publiek Domein