Wild Zwijn, zeug

Wilde zwijnen in Utrecht?

Zoogdiervereniging
23-OKT-2010 - Update 14:30 uur: Bij Rhenen zijn door een medewerker van de Zoogdiervereniging haren van een wild zwijn aangetroffen. Nadat in september al wroetsporen waren aangetroffen staat met de aanwezigheid van haren nu vast dat ook in de provincie Utrecht wilde zwijnen voorkomen. De uitbreiding was al verwacht maar is toch heel bijzonder.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op [publicatiedatum]

Update 14:30 uur: Bij Rhenen zijn door een medewerker van de Zoogdiervereniging haren van een wild zwijn aangetroffen. Nadat in september al wroetsporen waren aangetroffen staat met de aanwezigheid van haren nu vast dat ook in de provincie Utrecht wilde zwijnen voorkomen.  De uitbreiding was al verwacht maar is toch heel bijzonder.

De Zoogdiervereniging heeft 2010 uitgeroepen tot het ‘Jaar van het wild zwijn’. Het gaat goed met het wild zwijn in Nederland. De zoogdieren breiden hun areaal uit en worden steeds vaker buiten de gedooggebieden Veluwe en Meinweg gezien. Het was een kwestie van tijd voordat ook in Utrecht wilde zwijnen zouden opduiken.

Wild Zwijn (foto: Bram Achterberg)

In september was het zo ver. In een maïsperceel, gelegen aan de rand van het Remmersteinsche Bosch bij Rhenen, werden sporen aangetroffen die leken op die van wilde zwijnen. Twee weken later vond men ook in het naastgelegen grasland wroetsporen. Het was nog onduidelijk of hier werkelijk sprake was van een wild zwijn. Onmogelijk was het zeker niet, maar volgens sommige mensen die de sporen gezien hadden, zou het ook om dassensporen kunnen gaan. Op 21 oktober heeft een medewerker van de Zoogdiervereniging haren van een wild zwijn in de gemeente Rhenen aangetroffen waarmee het bewijs van aanwezigheid in Utrecht geleverd is.

Aanvullende waarnemingen blijven gewenst. Wanneer u een wild zwijn ziet, meldt het dan meteen via waarnemingen@zoogdiervereniging.nl, het liefst met bewijsmateriaal.

Tekst: Stefan Vreugendenhil, de Zoogdiervereniging
Foto: Bram Achterberg