bezemkruiskruid langs spoorlijn

Vorst sluit plantenseizoen af

FLORON
25-NOV-2010 - De afgelopen weken is het hard gegaan met de herfst. Het regende blaadjes en de meeste bomen zijn inmiddels vrijwel kaal. De herfstkleuren zijn nu ook niet meer zo uitbundig, maar op beperkte schaal nog wel aanwezig evenals een enkele bloeiende plant. Met de eerste winterse dagen op komst is dat waarschijnlijk snel voorbij.

Bericht uitgegeven door FLORON op [publicatiedatum]

De afgelopen weken is het hard gegaan met de herfst. Het regende blaadjes en de meeste bomen zijn inmiddels vrijwel kaal. De herfstkleuren zijn nu ook niet meer zo uitbundig, maar op beperkte schaal nog wel aanwezig evenals een enkele bloeiende plant. Met de eerste winterse dagen op komst is dat waarschijnlijk snel voorbij.

Ook voor bezemkruiskruid is het na strenge vorst afgelopen voor dit jaar (foto: Wout van der Slikke)Als de vorst eenmaal goed zijn intrede doet, is het plantenseizoen echt ten einde. Wateropname is niet meer mogelijk en de groeiprocessen komen volledig tot stilstand. Bovendien kunnen bij temperaturen onder nul delen van de plant bevriezen. Sommige planten zijn tegen de vorst beschermd, en ook knoppen kunnen lage temperaturen overleven doordat ze met hun eigen ‘antivries’ gewapend zijn. Maar voor kortlevende soorten kan het nu bovengronds snel afgelopen zijn. Voor hen is het wachten op het nieuwe voorjaar. Als zaad of in het geval van twee- of meerjarige soorten als bladrozet of knol.

Voor veel najaarsbloeiers betekent een stevige nachtvorst het einde van hun bloeiperiode. De bloemen van late soorten als bezemkruiskruid, herfstaster, herfstleeuwentand en knopkruid zullen nu ook van het toneel verdwijnen en nabloei van soorten als rode klaver, paardenbloem en duizendblad zal nog maar sporadisch zijn waar te nemen.

Gelukkig laat niet iedereen zich uit het veld slaan. Wie goed oplet zal zien dat ook de komende maanden nog af en toe een bloeiend plantje te vinden is. Ter overbrugging naar een nieuw en kleurrijk groeiseizoen!

Tekst en foto: Wout van der Slikke, FLORON