Natuurbericht in 2010
De NatuurkalenderBericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]
Afgelopen jaar werden door verschillende organisaties weer met veel enthousiasme berichten voor Natuurbericht.nl geschreven. Het aantal bezoekers van de site lag in 2010 76 procent hoger dan in 2009. Veel bezoekers vonden hun weg naar de site via de vele berichtgeving in media. De schrijvers van de berichten ontbrak het niet aan inspiratie. Er gebeurde dan ook weer veel in de Nederlandse natuur wat de moeite van het vermelden waard was. Het nieuwe jaar is begonnen, maar toch nog even een blik over de schouder op wat er in het afgelopen jaar zoal voorbij kwam aan berichten uit de natuur.
De tienduizenden planten- en diersoorten in ons land maken elk hun eigen ontwikkeling door. Met natuurwaarnemingen van duizenden vrijwilligers worden deze ontwikkelingen in kaart gebracht. Biologen van meer dan tien organisaties registreren en interpreteren de vele veranderingen en publiceren hun bevindingen dagelijks op Natuurbericht.nl. In 2010 publiceerden ze 837 berichten over actuele ontwikkelingen in de natuur. De meeste berichten werden geschreven over vogels (195), gevolgd door planten (147), zoogdieren (119) en vlinders (111).
Gemiddeld werd ieder bericht door 1957 bezoekers bekeken. Een stijging van 76 procent ten opzichte van 2009. De toename werd in belangrijke mate veroorzaakt doordat een groot aantal berichten werd opgepakt door media. Naar aanleiding van de natuurberichten verschenen honderden artikelen in kranten en op websites. Daarnaast besteedden tientallen radio- en tv-programma's aandacht aan de berichten.
Het aantal mensen dat de berichten op de website las, verschilde sterk per bericht. De top-vijf van meest gelezen berichten in 2010:
- Vondst zeldzame toverchampignon op twee plaatsen in Nederland
- Sneeuwsporen verraden aanwezigheid zoogdieren
- Ambrosia staat in bloei
- Wasbeerhond in Friesland
- Eikenprocessierups vliegt uit, nesten uit bomen gewaaid
Berichten met bijzondere namen, zoals de toverchampignon en de muurnavel bleken in het algemeen populair. Ook berichten over soorten van medisch belang kregen aardig wat bekijks, zo werden berichten over hooikoorts, teken en eikenprocessierupsen en een veelbelovende paddenstoel in de strijd tegen kanker veel gelezen. Ook berichten over nieuwe dieren, planten en paddenstoelensoorten in Nederland deden het goed.
VARA Vroege Vogels meldde onlangs dat in 2010 meer dan zestig voor Nederland nieuwe soorten dieren, planten en paddenstoelen gevonden werden. Aan veel van deze soorten werd ook een natuurbericht gewijd. Bijvoorbeeld aan het reuzenhart kalkkopje, het goudstipje, de rotskruiper en een voor Nederland nieuwe steekmug. Biologen krijgen wel eens het verwijt dat ze alleen maar de achteruitgang van natuur benadrukken. Op Natuurbericht.nl komen echter alle ontwikkelingen aan bod. Een groot aantal berichten maakte melding van een toename van soorten zoals salamanders, de sierlijke slibanemoon en de havik. De helft van alle planten- en diersoorten is echter bedreigd dus ook negatieve ontwikkelingen in de natuur kwamen regelmatig aan bod waaronder de achteruitgang van hazen, grote bremraap, graslandvlinders en het effect van de koude winter op zeedieren in de Zeeuwse delta.
Ook in het aankomende jaar zal er weer veel in de natuur gebeuren. Met Natuurbericht.nl blijft u altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Wij hopen u ook in 2011 te kunnen voorzien van uw dagelijkse portie natuurnieuws! Zegt het voort, en volg ons ook via de nieuwsbrief en Twitter.
Tekst: Fedor Gassner, Wichertje Bron, Arnold van Vliet en Sara Mulder, De Natuurkalender
Foto's: H.A. Moorlag; Arnold van Vliet, De Natuurkalender