Veldleeuwerik, Alauda arvensis

Koor van veldleeuweriken op de Kwade Hoek

21-APR-2011 - Op de Kwade Hoek (Zuid-Holland) laten veldleeuweriken, mede dankzij het goede weer, nu flink van zich horen. Op het groene strand van de Kwade Hoek broedt zeker een tiental paren.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Op de Kwade Hoek (Zuid-Holland) laten veldleeuweriken, mede dankzij het goede weer, nu flink van zich horen. Op het groene strand van de Kwade Hoek broedt zeker een tiental paren. 

Veldleeuwerik (foto: Mark Zekhuis)De veldleeuwerik is een beetje een onopvallende vogel, maar zingen kan hij. De mannetjes hangen urenlang als stipjes hoog in de lucht met hun heldere zang. ‘Om vrolijk van te worden’, aldus boswachter Jan de Roon. Beluister hier het geluid van de veldleeuwerik (klik op het luidspreker-icoontje).

Sterk afgenomen
Boswachter de Roon is verheugd over de aanwezigheid van deze vogels: ‘Vroeger was de veldleeuwerik een zeer algemene broedvogel. In het agrarisch gebied heeft deze akkervogel het heel erg moeilijk. Vooral door de intensivering van de landbouw is de veldleeuwerik de afgelopen decennia met meer dan negentig procent afgenomen.’

Kom zelf luisteren
Natuurmonumenten beheert op de Kop van Goeree een paar gebieden waar gelukkig nog volop veldleeuweriken kunnen broeden. Het Volgerland en de Kwade Hoek zijn belangrijke gebieden voor deze vogel. ‘Door beide gebieden lopen wandelpaden zodat iedereen de veldleeuwerik van heel kortbij kan horen’, vertelt boswachter Jan.

Lees meer over de veldleeuwerik op de website van de Vogelbescherming.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Mark Zekhuis, Saxifraga