Nachtvlinder op uw raam?

De Vlinderstichting
21-JUN-2012 - Tijdens warme nachten in de zomer zien we, als we lang genoeg opblijven, nachtvlinders op de verlichte ramen. Op een goede nacht kun je verschillende soorten aantreffen, groot en klein, bruin en felgekleurd. Tijdens de Nachtvlindernacht kun je hier meer over horen.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Tijdens warme nachten in de zomer zien we, als we lang genoeg opblijven, nachtvlinders op de verlichte ramen. Op een goede nacht kun je verschillende soorten aantreffen, groot en klein, bruin en felgekleurd. Tijdens de Nachtvlindernacht kun je hier meer over horen.

De zuurstokroze groot avondrood komt in het hele land voor (foto: Kars Veling)Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. Nachtvlinders zijn voor veel mensen totaal onbekend, terwijl er in een gemiddelde stadstuin toch zeker 50 verschillende soorten te vinden zijn. Nachtvlinders zijn overdag verborgen en om ze te zien te krijgen moet je hulpmiddelen gebruiken. Dat verlichte raam is zo’n hulpmiddel. Vlinders raken door het licht gedesoriënteerd en zullen, als ze er eenmaal op zijn geland, vaak lang blijven zitten. Dat maakt dat je ze vaak ook goed kunt bekijken. En het is zeker de moeilte waard om ze van dichtbij eens goed te bekijken, want er zijn schitterende dieren bij. Veel mensen denken dat motten, want zo worden nachtvlinders ook wel genoemd, saai en bruin zijn, maar dat is zeker niet het geval. Ook onder de soorten die bij u in de tuin zitten zijn prachtige en felgekleurde vlinders, zoals de zuurstokroze groot avondrood en de hagedoornvlinder, die felgeel is met kleine bruine vlekken. Onze huislampen, waardoor de vlinders worden aangelokt, zijn niet zo sterk en er komen altijd maar een paar vlinders op af. Als je met speciale lampen werkt, die vooral veel ultraviolet licht verspreiden, krijg je veel meer soorten te zien. Dat kan komende vrijdagavond tijdens de Nationale Nachtvlindernacht.

Hoezo saai en bruin: V.l.n.r. hagedoornvlinder, vuursteenvlinder, wilgengouduil, wilgenhermelijnvlinder en zomervlinder (foto’s: Kars Veling)

Een lichtopstelling tijdens de nachtvlindernacht (foto: Kars Veling)Op meer dan 100 locaties verspreid door het land worden dan lichtopstellingen geplaatst met dat speciale licht en u kunt daarbij zijn en meemaken welke vlinders er op afkomen. Op een aantal plekken zal ook een andere methode worden gebruikt om vlinders te lokken, namelijk een zoete vloeistof aangelengd met alcohol. Dat mengsel wordt op bomen gesmeerd en vlinders komen daarop af en zuigen met hun roltong van de zoete vloeistof. Vaak zijn het andere soorten dan die op het licht afkomen. Juni is een prima tijd voor nachtvlinders en als we de vlinderverwachting bekijken voor de nachtvlindernacht dan zijn er op bijna alle locaties wel meer dan 250 soorten mogelijk. Uiteraard zullen we die niet allemaal te zien krijgen, maar bij goede weersomstandigheden en een goed uithoudingsvermogen kunnen overal zeker meer dan 50 soorten worden gezien. Kijk voor de excursiepunten op de website van de Nationale Nachtvlindernacht.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting