Bladpootkreeftje voorjaar 2012 Rijnstrangen

Bladpootkreeftjes in de Rijnstrangen

Stichting RAVON
16-MEI-2012 - Tijdens veldonderzoek dit voorjaar in de Rijnstrangen in de omgeving van Zevenaar zijn door medewerkers van RAVON vier zeldzame bladpootkreeftjes gevangen. Door een expert van de werkgroep Kieuwpootkreeften van EIS-Nederland is de soort op naam gebracht.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

Tijdens veldonderzoek dit voorjaar in de Rijnstrangen in de omgeving van Zevenaar zijn door medewerkers van RAVON vier zeldzame bladpootkreeftjes gevangen. Door een expert van de werkgroep Kieuwpootkreeften van EIS-Nederland is de soort op naam gebracht.

De twee in maart gevangen bladpootkreeftvrouwtjes en twee in april gevangen mannetjes zijn van de soort Chirocephalus diaphanus. Deze op hun rug zwemmende kreeftachtigen zonder schild leven in tijdelijk droogvallende wateren met een hoge organische en lage minerale belasting en weinig predatoren.

Bladpootkreeftje voorjaar 2012 Rijnstrangen (foto: Tonnie Woeltjes)

Poel waarin de bladpootkreeftjes voorjaar 2012 in de Rijnstrangen zijn gevangen (foto: Tonnie Woeltjes)

De poel waarin de bladpootkreeftjes zijn gevonden was ongeveer zes meter in doorsnee en maximaal zestig centimeter diep, en lag in een weiland met grazende pony’s. De vrouwtjes van deze kreeftjes produceren duureieren die één of meerdere keren moeten droogvallen voordat zij uitkomen.

Vondsten van deze en verwante soorten zijn zeldzaam, mede omdat ze vaak niet herkend worden. Veldonderzoekers met een schepnet zijn misschien wel de aangewezen personen om het aantal waarnemingen van deze soorten te vermeerderen. Een overzicht van deze groep is verschenen in de Nederlandse Faunistische Mededelingen nummer 35. Nieuwe vondsten, liefst gedocumenteerd met een foto en de Amersfoortcoördinaten, kunnen worden gemeld bij EIS-Nederland

Tekst: Tonnie Woeltjes, Annemariek Spitsen en Arthur de Bruin, RAVON, Martin Soesbergen, EIS-Nederland
Foto’s: Tonnie Woeltjes