Zeearend

Twee jonge zeearenden gespot op Texel

27-FEB-2013 - De zeearend op Texel houdt de gemoederen bezig. Zeker nu blijkt dat er niet een, maar twee vogels rondvliegen op Texel! Ze zijn gespot in natuurgebieden van Natuurmonumenten: De Petten en Waal en Burg. Daar vinden de jonge dieren voldoende voedsel.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

De zeearend op Texel houdt de gemoederen bezig. Zeker nu blijkt dat er niet een, maar twee vogels rondvliegen op Texel! Ze zijn gespot in natuurgebieden van Natuurmonumenten: De Petten en Waal en Burg. Daar vinden de jonge dieren voldoende voedsel.

Jonge dieren
Zeearend (foto: Saxifraga-Mark Zekhuis)Beide zeearenden op Texel zijn jonge dieren. Van één zeearend is bekend dat het een jong vrouwtje is uit 2012. Ze is afkomstig uit een nest bij Lauwersmeer. Dat weten we omdat de vogel een ring draagt. Van de zeearend die nu in Waal en Burg zit is niet bekend waar hij vandaan komt. De eerste vier tot vijf jaar van hun leven zwerven jonge dieren rond. Daarna zoeken ze een partner om een eigen nest te beginnen.

Texel
Beheerder van de natuurgebieden van Natuurmonumenten op Texel, Eric Menkveld, vertelt hoe bijzonder het bezoek van de zeearend is: "Op Texel zien we de zeearend niet zo vaak. Begin dit jaar en in 2012, maar daarvoor was het alweer vier jaar geleden dat de reusachtige vogel op het eiland te zien was."

Indrukwekkend
De zeearend is de grootste arend van Europa. Van vleugelpunt tot vleugelpunt wel 2,5 meter! Zijn bijnaam, vliegende deur, is dan ook heel toepasselijk.

Zeldzaam
Ooit kwamen zeearenden in heel Europa voor, maar nu zijn ze op veel plekken verdwenen. Sinds enkele jaren zijn ze weer terug in Nederland en broeden ze zelfs in uitgestrekte, waterrijke natuurgebieden. Eerst alleen in de Oostvaardersplassen, daarna ook bij het Zwarte Meer, Biesbosch en Lauwersmeer.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Saxifraga-Mark Zekhuis