Kamsalamander weer op Zuid-Beveland

19-MEI-2013 - Boswachter Andre Hannewijk van Natuurmonumenten heeft in de Poel een kamsalamander ontdekt. Deze zeldzame salamander is al jaren niet op Zuid-Beveland gezien.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Boswachter Andre Hannewijk van Natuurmonumenten heeft in de Poel een kamsalamander ontdekt. Deze zeldzame salamander is al jaren niet op Zuid-Beveland gezien.

Bijzondere vondst
Boswachter Andre Hannewijk besteedt op dit moment meerdere avonden per week aan het zetten en checken van amfibieënvallen in natuurgebied de Poel op Zuid-Beveland. Onlangs werd hij verrast door een wel hele bijzonder salamander in zijn amfibieënval. Boswachter Andre: “Ik dacht dat ik de veel voorkomende kleine watersalamander in mijn val had zitten, maar dit exemplaar was een opvallend stuk groter. Ik had het vermoeden iets bijzonders gevangen te hebben. Het leek wel de kamsalamander! Maar ik was niet bekend met deze soort en kende hem alleen vanuit boeken. De kamsalamander komt wel in Zeeuws-Vlaanderen voor, maar is op Zuid-Beveland in geen jaren waargenomen.” Meteen stuurde boswachter Andre een foto naar de landelijke reptielen- en amfibieënvereniging RAVON die vervolgens de vondst bevestigde.

Kamsalamander (foto: Rainer Theuer)

Zeer bedreigd
De kamsalamander is de grootste watersalamander van Nederland. Hij is in Nederland en België ernstig bedreigd en beschermd. Reden voor de bedreiging zijn de hoge eisen die de salamander stelt aan zijn leefomgeving. Zo is de waterkwaliteit van groot belang en de voorkeur gaat uit naar een kleinschalig cultuur- en heggenlandschap met meerdere verschillende grote diepe poelen zonder vis.

Help mee met het onderzoek
Natuurmonumenten zou in de toekomst het amfibieënonderzoek graag verder uitbreiden. Dit is een tijdrovende klus. Boswachter Andre: “Het zou fantastisch zijn als iemand het leuk vindt om deze klus als vrijwilliger op te pakken.” Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij beheereenheid Schelde te Kwadendamme via T (0113) 644044.

Bekijk in het filmpje hieronder hoe boswachter Andre de amfibieënval uitzet.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Rainer Theuer