Blauwborst

Recordaantal vogelactiviteiten in Nationale Vogelweek

Vogelbescherming Nederland
9-APR-2013 - Nog nooit werden er zoveel vogelexcursies gehouden in Nederland als tijdens de Nationale Vogelweek van 4 tot en met 12 mei. Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek, de organisatoren van de Nationale Vogelweek, zijn blij verrast. “De teller staat al op 200 en de koek is nog lang niet op. Door de grote verscheidenheid aan activiteiten lijkt de Nationale Vogelweek in een enorme behoefte te voorzien. Heel Nederland gaat straks in mei vogels kijken.”

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland [land] op [publicatiedatum]

Nog nooit werden er zoveel vogelexcursies gehouden in Nederland als tijdens de Nationale Vogelweek van 4 tot en met 12 mei. Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek, de organisatoren van de Nationale Vogelweek, zijn blij verrast. “De teller staat al op 200 en de koek is nog lang niet op. Door de grote verscheidenheid aan activiteiten lijkt de Nationale Vogelweek in een enorme behoefte te voorzien. Heel Nederland gaat straks in mei vogels kijken.”

Blauwborst (foto: Jankees Schwiebbe)De Nationale Vogelweek van 2013 is al een maand voor de aftrap rijk gevuld. In vrijwel alle uithoeken van Nederland vinden er van 4 tot en met 12 mei gratis vogelexcursies, workshops, lezingen en andere vogelactiviteiten plaats. Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland organiseren de Nationale Vogelweek om zoveel mogelijk Nederlanders te stimuleren er op uit te trekken en samen met kenners vogels te ontdekken. En dat lijkt aan te slaan. “De gedachte achter de Nationale Vogelweek is dat mensen die geraakt worden door de rijkdom en schoonheid van de vogelwereld, ook op de bres zullen staan voor de bescherming ervan”, aldus Roos Kooiman, projectleider van de Nationale Vogelweek. “En dat mensen echt geraakt worden, bleek tijdens de eerste Nationale Vogelweek in 2012. We kregen enorm enthousiaste reacties van deelnemers, maar ook van de excursieleiders. De vonk sloeg over. Daarom willen we dit jaar het aantal activiteiten en excursies in de Nationale Vogelweek verdubbelen.”

Vogelweek (foto: Barend van Gemerden)

Groot animo
Dat verdubbelen gaat zeker lukken. Van Limburg tot de Waddeneilanden stromen de aanmeldingen binnen. Kooiman: “Nederland heeft veel actieve vogelwerkgroepen waar enorm veel kennis en passie op het gebied van vogels zit. Zij organiseren het leeuwendeel van de excursies. Als je een middag met mensen van zo’n vogelwerkgroep op pad bent, leer je niet alleen veel over vogels, maar je krijgt ook het enorme plezier mee, waarmee deze mensen zich inzetten voor vogels.“
Zijn er ook nog anderen die excursies organiseren? “Jazeker, het leuke aan de website www.vogelweek.nl is namelijk dat iedereen er heel gemakkelijk een eigen excursie op kan zetten. Vandaar dat naast vogelwerkgroepen, boswachters en terreinbeheerders, ook particulieren zich aanmelden om een excursie te geven. Het is namelijk gewoon leuk om kennis over te dragen en website van de Vogelweek maakt het organiseren van zo’n excursie heel erg gemakkelijk.”

Putter voert jong (rechts); kemphanen (links) (foto: Jankees Schwiebbe)

Van Nico de Haan tot Vincent Bijlo
Er valt dus veel te kiezen in de Nationale Vogelweek: van weidevogels tot bosvogels, van nieuwe natuurgebieden tot oude bossen, van wandeltochten tot vaarexcursies. Je kunt met Vincent Bijlo een bijzondere ‘Vogel(f)luister-excursie’ doen (komt volgende week online!) of een dag lang met Nico de Haan op een fluisterboot door de Biesbosch varen. Je kunt zeldzaamheden als nachtzwaluw of roerdomp zoeken, spechten opsporen of lepelaars van dichtbij zien. Er zijn fotoworkshops, tekenworkshops, tentoonstellingen of zoals in het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland een vogeldriedaagse. Kooiman: “Ons motto ‘Vogels kijken voor iedereen’ komt heel mooi naar voren. Er is echt voor ieder wat wils. Van laagdrempelige activiteiten voor beginnende vogelliefhebbers tot excursies voor ervaren vogelaar. En bijna alle excursies zijn gratis, dat helpt natuurlijk ook. Maar misschien is het ook gewoon de timing. Begin mei is natuurlijk de mooiste periode van het jaar en de Nationale Vogelweek valt samen met de meivakantie. Veel mensen gaan op pad in hun vakantie. Sommige excursies zijn daarom nu al volgeboekt. Laten we hopen dat die lijn zich doorzet. Dan gaat straks heel Nederland begin mei vogels kijken. Dat zou mooi zijn, want hoge vogelkijkcijfers vertalen zich altijd in een groter draagvlak voor het beschermen van vogels en hun leefgebieden in Nederland en daar doen we het tenslotte allemaal voor.”

Kijk voor alle activiteiten op www.vogelweek.nl. Op deze website kun je ook terecht als je zelf een excursie of activiteit wilt organiseren. Dit kan nog tot 25 april.

Beel Vogelweek (foto: Barend van Gemerden)

Tekst: Chris-Jan van der Heijden, Vogelbescherming Nederland
Foto's: Jankees Schwiebbe, Barend van Gemerden