Zwarte specht

Nationale Vogelweek 16 mei van start

Vogelbescherming Nederland
5-MEI-2015 - Een nachtzwaluw van dichtbij zien? Een ijsvogel ontdekken? Eindelijk eens alle Nederlandse spechtensoorten vinden? Het kan allemaal in de Nationale Vogelweek. Van 16 tot en met 24 mei 2015 organiseren Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek de vierde editie. Door het hele land zijn er honderden gratis vogelexcursies en activiteiten.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland [land] op [publicatiedatum]

Een nachtzwaluw van dichtbij zien? Een ijsvogel ontdekken? Eindelijk eens alle Nederlandse spechtensoorten vinden? Het kan allemaal in de Nationale Vogelweek. Van 16 tot en met 24 mei 2015 organiseren Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek de vierde editie. Door het hele land zijn er honderden gratis vogelexcursies en activiteiten.

Tijdens de Nationale Vogelweek kan iedereen kennismaken met die verrassende vogelwereld om de hoek. Dan sta je opeens zomaar oog in oog met een uil, een specht, een lepelaar, een grutto, een havik of ontdek je hoe fraai alledaagse soorten als een groenling of putter van dichtbij zijn. Onder leiding van enthousiaste en deskundige gidsen ontdekken deelnemers hoe ongelofelijk rijk ons land is aan vogels en hoe leuk het is om vogels te kijken.

Zwarte specht (foto: Jankees Schwiebbe)

In elke provincie worden tientallen vogelexcursies, wandelingen, workshops en andere vogelactiviteiten georganiseerd. Zo kun je bij Winterswijk op zoek naar alle soorten Nederlandse spechten, nachtegalen luisteren in de duinen, de mysterieuze nachtzwaluwen zoeken bij Nijverdal, tureluurs kijken bij Amsterdam of in hartje Rotterdam op zoek naar de ijsvogel. Het aanbod is ook dit jaar breed en divers. Van zoektochten naar de wielewaal, purperreiger of grauwe klauwier, naar wandelingen in bijzondere en relatief onbekende natuurpareltjes als de Doort, Hitland of naar de grootste meeuwenkolonie van Europa bij Hoek van Holland. Fotoworkshops, duinwandelingen, nestkastjes timmeren, mee op nestkastinspectie, broedvogelinventarisatie, zeetrektellen of met stadvogelkenners op zoek naar gierzwaluwen. En dan hebben we het nog niet eens over Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland waar de Nationale Vogelweek een spetterend weekprogramma biedt. Nergens in Nederland zijn tijdens de Nationale Vogelweek zoveel vogelactiviteiten in een klein gebied geconcentreerd als in dit prachtige weidevogel- en polderlandschap aan het IJsselmeer.

Vogelexcursie (foto: Harm Jan van Dijk)

Laagdrempelig genieten en ontdekken
De excursies zijn laagdrempelig van opzet en grotendeels gratis. Deelnemers krijgen veel tips over vogelherkenning, een gratis vogelherkenningskaart en veel vogels zijn van heel dichtbij te zien door de telescoop van de excursieleider. Net als vorig jaar zullen duizenden mensen genieten van de spectaculaire eruptie van het vogelleven in mei en ontdekken dat de Nederlandse vogelwereld waanzinnig mooi is. En daar doen Vogelbescherming en Sovon het voor: want genieten van vogels = vogels beschermen.

Voor een overzicht van alle activiteiten tijdens de Nationale Vogelweek: zie de overzichtskaart op www.vogelweek.nl. Via zoeken op woonplaats zie je in één oogopslag wat er bij jou om de hoek te doen is. Maar uiteraard kun je ook zoeken buiten de eigen regio. Deelnemers kunnen selecteren op activiteiten voor beginners, gevorderden of voor kinderen. Ook kun je selecteren op soort activiteit: wandelen, fietsen, vaartocht, workshop of lezing.

Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto’s: Jankees Schwiebbe, Birdphoto; Harm Jan van Dijk