Putter voert jong

Nationale Vogelweek barst 17 mei los

Vogelbescherming Nederland
13-MEI-2014 - De Nationale Vogelweek gaat zaterdag 17 mei van start. Tot en met 25 mei organiseren enthousiaste excursieleiders in heel Nederland bijzondere vogelactiviteiten. Uiteraard zijn er vele gratis excursies naar de mooiste vogelgebieden van Nederland. Maar er is veel meer: van operavogelwandelingen in Rotterdam en vogelprepareersessies in Leiden tot wetenschappelijke speurtochten naar zeldzame gezenderde vogels. Dichter bij huis kun je op zoek naar de vogels in je eigen wijk. Duizenden mensen zullen in de Nationale Vogelweek weer vogels zien die ze nooit eerder hebben gezien en genieten van de vogelrijkdom van Nederland.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland [land] op [publicatiedatum]

De Nationale Vogelweek gaat zaterdag 17 mei van start. Tot en met 25 mei organiseren enthousiaste excursieleiders in heel Nederland bijzondere vogelactiviteiten. Uiteraard zijn er vele gratis excursies naar de mooiste vogelgebieden van Nederland. Maar er is veel meer: van operavogelwandelingen in Rotterdam en vogelprepareersessies in Leiden tot wetenschappelijke speurtochten naar zeldzame gezenderde vogels. Dichter bij huis kun je op zoek naar de vogels in je eigen wijk. Duizenden mensen zullen in de Nationale Vogelweek weer vogels zien die ze nooit eerder hebben gezien en genieten van de vogelrijkdom van Nederland.

Iedereen herkent een ekster, huismus of koolmees. Maar een wielewaal, nachtzwaluw of ijsvogel zie je niet elke dag. Dat is een ervaring om nooit te vergeten, maar je moet wel weten hoe en waar je ze kunt zien. Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek organiseren daarom in samenwerking met lokale vogelwerkgroepen de Nationale Vogelweek. Van 17 tot en met 25 mei 2014 kan iedereen genieten van de ongelofelijke vogelrijkdom van Nederland. In elke provincie zijn vogelexcursies, wandelingen, workshops en andere leuke vogelactiviteiten, onder leiding van enthousiaste en deskundige gidsen. Iedereen kan meedoen en vrijwel alle activiteiten op www.vogelweek.nl zijn gratis.

Putter voert jong (foto: Jankees Schwiebbe)

Het aanbod aan verschillende excursies en activiteiten is ook dit jaar weer bijzonder rijk. Van zoektochten naar de wielewaal, purperreiger of velduil, naar bijzondere en relatief onbekende natuurpareltjes als de Romeinenweerd, Hitland of Delta Schuitenbeek. Fotoworkshops, duinwandelingen, nestkastjes timmeren of uilenballen uitpluizen voor kinderen. Een workshop vogels en spiritualiteit. Je kunt met vogeltellers mee op nestkastinspectie of met stadvogelkenners op zoek naar gierzwaluwen. Of met een boot vol vrijgezelle vogelaars naar vogeleiland De Kreupel. De keus is groot, maar wees er wel snel bij, en boek je (gratis) excursie, lezing of workshop op www.vogelweek.nl want veel activiteiten lopen al vol.

Ontvederde vogel (foto: Jankees Schwiebbe)

Dit zijn enkele van de bijzondere activiteiten in de Nationale Vogelweek:

  • Unieke lezing op 25 mei over ‘De Ontvederde Vogel’ in Naturalis. Hoe kom je op het idee om tekeningen te maken van vogels die van al hun veren ontdaan zijn? En om dan de vogels in je eigen huis te prepareren? Katrina van Grouw geeft in de Nationale Vogelweek op zondag 25 mei in Naturalis te Leiden met veel humor en vogelkennis een Engelstalige lezing over haar waanzinnige boek ‘De Ontvederde Vogel’, waarbij kunst, wetenschap en liefde voor vogels samenkomen.
  • Vlak voor de Nationale Vogelweek wordt de nieuwe app ‘Vogel Het Uit’ gelanceerd. Met behulp van deze app kan iedereen op een laagdrempelige manier meewerken aan vogelonderzoek. Vanwege de lancering van de app is er een aantal wetenschappelijke en unieke ‘Vogel Het Uit’-excursies naar lepelaars, kleine mantelmeeuwen, grauwe kiekendieven, rotganzen en wespendieven.
  • De unieke voorstelling/wandeling 'Flyway' tijdens de Operadagen Rotterdam. De routes die vogels gezamenlijk vliegen vormen de inspiratie voor dit project. Bekijk Rotterdam met nieuwe ogen en wandel ondergedompeld in een soundscape met koptelefoons en verrekijkers door de stad naar het water. De filmbeelden op schermen en gebouwen onderweg geven een extra dimensie aan het project. Vorig jaar werd deze voorstelling bekroond met de prijs voor beste internationale muziektheaterproductie 2013.
  • Ook in het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland barst de Nationale Vogelweek op 17 mei los. Natuurorganisaties, ondernemers en vrijwilligers uit het hele gebied bieden een spetterend weekprogramma aan met leuke vogelexcursies en vogelactiviteiten. Nergens in Nederland zijn tijdens de Nationale Vogelweek zoveel vogelactiviteiten in een klein gebied geconcentreerd als in dit prachtige weidevogel- en polderlandschap in het hart van Nederland.

Op vogelexcursie (foto: Harm Jan van Dijk)

Voor een overzicht van alle activiteiten tijdens de Nationale Vogelweek: zie de overzichtskaart op www.vogelweek.nl.

Tekst: Chris van der Heijden, Vogelbescherming Nederland
Foto’s: Jankees Schwiebbe; Harm Jan van Dijk