Campus bloemen, zweefvlieg, Atlasgebouw

Natuurexcursies, voedselbos, daktuin, lezingen en meer: 1 juli Wageningen University & Research

Wageningen University & Research
20-JUN-2023 - Op 1 juli nemen onderzoekers je mee de natuur in op de groene campus van Wageningen University. De hele dag zijn er excursies van topbiologen gericht op vogels, insecten, planten, waterdiertjes en bodemdieren. Bezoek het voedselbos, een daktuin of de studentenfarm en leer hoe je natuur in je eigen omgeving versterkt. Er zijn ook boeiende lezingen. Verzeker je van een plek, meld je snel aan.

Een groen cadeau voor natuurliefhebbers

Wageningen University & Research bestaat dit jaar 105 jaar. De onderzoekers betrokken bij het Wageningen Biodiversiteits Initiatief grijpen het lustrum aan om de samenleving te laten zien dat er bij de WUR heel veel kennis is over natuur en over hoe we biodiversiteitsverlies om kunnen buigen naar biodiversiteitswinst. Tijdens de Biodiversity Challenge op zaterdag 1 juli vormt de groene natuurrijke campus het decor voor allerlei boeiende excursies, workshops en lezingen. Een mooie mogelijkheid om je kennis te vergroten, je te verwonderen en je te laten inspireren. Verderop in dit bericht staat een overzicht van alle activiteiten. Voor de presentaties hoef je je niet aan te melden. Wel voor de excursies, dat kan via het registratieformulier. Alle lezingen zijn in het gebouw Omnia op de campus van WUR en ook de andere activiteiten starten daar. Zie ook de routebeschrijving.

Omniagebouw in een bloemenzee op de campus van Wageningen University & Research

Help Wageningen University aan de eerste plaats op de internationale Bioblitz

Op de campus van Wageningen University & Research werken heel veel biologen met uiteenlopende soortenkennis. In het kader van de internationale Bioblitz, die de WUR dit jaar samen met 16 andere universiteiten in Europa organiseert, zijn sinds 22 mei al meer dan 1000 soorten doorgegeven. De WUR staat momenteel op de derde plaats. Het zou leuk zijn als we op de laatste dag van de competitie – dat is op 1 juli – de eerste plaats weer weten te bemachtigen. Hoe meer mensen kijken, hoe meer soorten we zullen vinden. Kijk welke soorten er de afgelopen maand aangetroffen zijn op de campus en bekijk de hele ranglijst van 16 Europese universiteiten.

Orion en Forum op de campus van Wageningen University & Research

Lezingen

Biodiversiteit; wat is het eigenlijk, en waarom is het zo belangrijk voor het functioneren van de planeet? 

Prof.dr.ir. Liesje Mommer, Hoogleraar Plantenecologie & coördinator Wageningen Biodiversiteits Initiatief
Tijd lezing: 09:00 – 09:45
In dit openingscollege legt professor Liesje Mommer uit dat biodiversiteit belangrijk is voor het eten op ons bord, klimaatverandering helpt tegen te gaan, én mensen gelukkiger maakt. Ze vertelt ook hoe we ervoor kunnen zorgen dat we samen meer ruimte maken voor biodiversiteit.

Biodiversiteit om het huis
Dr.ir. Wieger Wamelink, Ecoloog en exobioloog (ruimtelandbouwer)
Tijd lezing: 12:30 – 12:50
Dat het slecht gaat met de biodiversiteit in Nederland is wel bekend, maar wat kun je zelf doen om biodiversiteit te bevorderen in je directe omgeving? Ecoloog Wieger Wamelink vertelt in deze lezing hoe je biodiversiteit kunt uitnodigen in je tuin of op je balkon. 

Tropical marine biodiversity in the Anthropocene
Dr. Adriana Alzate Vallejo (NB deze presentatie is in het Engels)
Tijd lezing: 12:50 – 13:10
We will travel to tropical seas, home to one of the richest ecosystems: coral reefs. We will explore the incredible diversity of life in coral reefs worldwide as well as their importance. We will discuss the threats these ecosystems face and how we can conserve them for future generations. 

Ode aan onkruid
Norbert Peeters, Botanisch filosoof
Tijd lezing: 13:10 – 13:45
Je kent ze wel, van die planten die uitstekend hun eigen boontjes doppen en op eigen houtje door je tuin tieren. Iedereen heeft hier wel eens een strijd tegen geleverd. Iedereen heeft wel eens onkruid gewied. Maar wat maakt een plant tot onkruid? In ieder geval slaat de term 'onkruid' niet op een vaste groep plantensoorten. Veel soorten die vroeger werden verguisd, worden nu juist beschermd. Andere soorten ondergaan het tegenovergesteld lot. Exoten zoals de reuzenberenklauw en de Japanse duizendknoop zijn ooit naar Europa gebracht als sierplanten. Inmiddels is het tij gekeerd en worden ze vervloekt als ‘invasieve exoot’. Kortom, tijd om het woord ‘onkruid’ en onkruidplanten eens nader onder de loep te nemen. In deze lezing brengt botanisch filosoof Norbert Peeters een ode aan onkruid. 

Vijver achter het Lumen gebouw van Wageningen University & Research

Excursies

Hieronder staan alle excursies. Voor deelname moet je je registreren.

Insectenexcursie
Tijden: 6:00 – 8:30 / 10:00 – 12:00 / 14:00 – 16:00
Onder begeleiding van experts gaan we op zoek naar allerlei insecten. Bekijk welke insecten er tijdens de Bioblitz al gezien zijn

Vogelexcursie
Tijden: 6:00 – 8:30 / 10:00 – 12:00 / 14:00 – 16:00
Onder begeleiding van experts gaan we op zoek naar allerlei vogels. Bekijk welke ruim 70 vogelsoorten er tijdens de Bioblitz al gezien zijn.

Plantenexcursie
Tijden: 10:00 – 12:00 / 14:00 – 16:00
Onder begeleiding van experts gaan we op zoek naar allerlei planten. Bekijk welke planten er tijdens de Bioblitz al gezien zijn.

Uitzicht op de Lumentuin vanuit het Lumengebouw op de campus van Wageningen University & Research

Aquatische excursie
Tijden: 10:00 – 12:00 / 14:00 – 16:00
Onder begeleiding van experts gaan we op zoek naar allerlei dieren en planten die in het water leven. 

Bodemdierenexcursie
Tijden: 10:00 – 12:00 / 14:00 – 16:00
Onder begeleiding van experts gaan we in de bodem op zoek naar bodemdieren. 

Excursie naar het groene dak van Lumen
Tijden: 10:00 – 12:00 / 14:00 – 16:00
Een groen dak zorgt voor isolatie tegen zowel kou als hitte, met name vanwege het vochtregulerende vermogen van de planten. In de bloeitijd kunnen er heel wat insecten op een groen dak foerageren. Ga mee naar het groene dak op het Lumengebouw en ontdek wat daar allemaal leeft. Vergeet niet te genieten van het uitzicht!

Duurzame Campus
Tijden: 10:00 – 12:00 / 14:00 – 16:00
De Duurzame Campustour is een rondleiding over het Campusterrein met aandacht voor de biodiversiteit, energie en klimaat. De Duurzame Campustourgids leidt je onder andere door de Natte Natuurtuin en de NL Landschapstuin 2120. Deze staan in de maanden mei, juni en juli volop in bloei. 

Stories Plants Tell: Flora Batava 1800-1934
Tijden: 10:00 – 12:00 / 14:00 – 16:00
De Flora Batava is een geïllustreerd naslagwerk van de Nederlandse inheemse flora uit de negentiendee eeuw, en er is net een nieuwe editie van uitgebracht. De WUR Bibliotheek heeft 1000 van de originele tekeningen in haar collectie. Kom ze bekijken en leer over de verhalen die planten ons vertellen. Lees meer over de Flora Batava in het universiteitsblad Resource.

Tropische gewassen
Tijden: 10:00 – 12:00 / 14:00 – 16:00
Zouden we de landbouw in Nederland diverser kunnen maken door hier ook tropische gewassen te verbouwen? Wageningse onderzoekers kijken of dit mogelijk is. Kende je de vleugelkomkommer of de gele habanero al? Kom zelf kijken in de polytunnels wat er in ons klimaat kan groeien. 

Bloemenzee voor het Atlasgebouw van Wageningen University & Research

Workshop Macro Fotografie
Tijd: 10:00 – 12:00
Ervaar biodiversiteit van dichtbij met fotografie! Leer hoe je close-up foto's maakt van bloemen, insecten en andere kleine onderwerpen en vergroot zo kleine dingen uit tot iets groots en prachtigs. In deze workshop behandelen we onderwerpen zoals belichting, scherptediepte en compositie. Ook bieden we praktische tips en trucs om je foto's naar een hoger niveau te tillen. Zie hoe macrofotografie je kan helpen de diversiteit van het kleine te ontdekken!
Nodig: Digitale camera met opties die geschikt zijn om onderwerpen van dichtbij vast te leggen (macrostand of macrolenzen). 

Ecologische wandeling: wilde flora voor de wilde fauna
Tijden: 10:00 – 12:00 / 14:00 – 16:00
Bij deze ecologische wandeling door de Lumentuin gaat het om de relatie tussen wilde bloemen, insecten en andere fauna die we zien of horen zoals bijvoorbeeld vogels. De wilde flora is de basis van de biodiversiteit. Wilde planten zijn van levensbelang, voor insecten en omgekeerd. Wederzijdse afhankelijkheid dus: zo wordt bijna 90 procent van de wilde planten en 70 procent van de voedselgewassen bestoven door insecten. Alle wilde planten en dieren vormen samen ingewikkelde voedselketens ofwel het voedselweb van de natuur. 

Voedselbosexcursie
Tijd: 14:00 – 16:00
Hoe ziet een voedselbos eruit? Hoe productief is een voedselbos eigenlijk en kun je er een hele maaltijd uit samenstellen? Kunnen voedselbossen bijdragen aan een diverser landbouwsysteem? Ga mee met Wageningse onderzoekers naar het voedselbos op de campus. 

Excursie naar de Wageningen Student Farm: Tuinieren voor biodiversiteit
Tijd: 14:00 – 16:00
Aan de hand van verschillende projecten  laten we op de Student Farm op de campus zien hoe je ruimte maakt voor biodiversiteit met (moes)tuinieren. Daarna gaan we aan de slag: welke vergeten groenten en kruiden herken jij, en hoe smaken ze in de thee? Of help ons een groot insectenhotel te bouwen voor onze farm. 

De Biodiversity Challenge wordt georganiseerd door het Wageningen Biodiversiteits Initiatief van WUR in samenwerking met StadsLab Wageningen en de gemeente Wageningen. 

Tekst: Wageningen University & Research
Foto’s: Arnold van Vliet