Steenmarterjongen.
VOOR EENMALIG GEBRUIK

Steenmarterkalender september: de jongen zoeken hun eigen plek

Zoogdiervereniging
12-SEP-2013 - In het najaar, als jonge steenmarters ongeveer een half jaar oud zijn, worden ze door het vrouwtje weggejaagd en moeten ze hun eigen leefplek zoeken. Jonge vrouwtjes worden meestal het eerst weggejaagd. Jonge mannetjes worden iets langer getolereerd.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging [land] op [publicatiedatum]

In het najaar, als jonge steenmarters ongeveer een half jaar oud zijn, worden ze door het vrouwtje weggejaagd en moeten ze hun eigen leefplek zoeken. Jonge vrouwtjes worden meestal het eerst weggejaagd. Jonge mannetjes worden iets langer getolereerd.

Hoe het vinden van een nieuw territorium voor de jongen verloopt, hangt af van de situatie in het ouderlijk territorium. Als het leefgebied groot genoeg is en er genoeg voedsel is te vinden, zijn de ouders vaak wel bereid om een beetje in te schikken en een stukje leefgebied aan de jongen af te staan. Vrouwtjes staan soms een stukje territorium af aan hun dochters, jonge mannetjes worden vaak nog door het aanwezige mannetje (meestal de vader) getolereerd zolang ze niet seksueel actief zijn.

Steenmarterjongen (foto: Dick Klees)

Maar zo gemakkelijk gaat het niet altijd. Als het territorium niet al te groot is moeten de jongen het zelf maar uitzoeken en op zoek gaan naar een beschikbaar nieuw leefgebied. Met een beetje geluk is er in de buurt net een territorium vrijgekomen, meestal door het overlijden van de vorige eigenaar. Is er geen territorium in de buurt vrij dan moeten de jongen de wijde wereld in, op zoek naar een geschikte plek. Soms kan het een aantal maanden duren voor een jonge marter een eigen plekje heeft gevonden. In deze maanden worden verschillende locaties onderzocht, in een straal van ongeveer tien kilometer.

Er is overigens een overeenkomst tussen het aantal jongen dat geboren wordt en het aantal beschikbare territoria in die omgeving. Daar waar het drukbevolkt is met steenmarters nemen vrouwtjes vaker een jaar niet aan de voortplanting deel en worden er minder jongen per vrouwtje geboren. In minder dichtbevolkte gebieden of in gebieden waar vaker een territorium vrij komt door sterfte ligt het geboortecijfer per vrouwtje hoger.

De Zoogdiervereniging heeft 2013 uitgeroepen tot het Jaar van de steenmarter. Kijk voor meer informatie op www.jaarvandesteenmarter.nl.

Tekst: Bernadette van Noort, Zoogdiervereniging
Foto: Dick Klees, Studio Wolverine