Zeehond bij Brouwersdam, Grevelingenmeer 2011

Crowdfunding Roggenplaat succes dankzij massale Zeeuwse steun

22-OKT-2014 - De crowdfundingsactie ‘Red de Roggenplaat’ van Natuurmonumenten en Nationaal Park Oosterschelde heeft € 12.435 opgeleverd. Ruim 300 donateurs laten daarmee aan minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) zien dat ze de Roggenplaat in de Oosterschelde willen behouden voor de toekomst.

Bericht uitgegeven [land] op [publicatiedatum]

De crowdfundingsactie ‘Red de Roggenplaat’ van Natuurmonumenten en Nationaal Park Oosterschelde heeft € 12.435 opgeleverd. Ruim 300 donateurs laten daarmee aan minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) zien dat ze de Roggenplaat in de Oosterschelde willen behouden voor de toekomst.

Oplossing: heel veel zand
Zeehond (foto: Peter H. van Bragt)Met de actie proberen de natuurorganisaties de minister ervan te overtuigen dat zandopspuiting van groot belang is om de tienduizenden steltlopers en tientallen zeehonden ook in de toekomst een plekje te geven op de Roggenplaat. Zij zijn sterk afhankelijk van de steeds kleiner wordende Roggenplaat, die voor vogels dient als belangrijke voedselplek en voor zeehonden om er hun jongen te zogen en uit te rusten. “Om deze waardevolle zandplaat te redden is er alleen maar heel veel zand nodig, meer niet”, vertelt boswachter Wendy Janse van Natuurmonumenten.

Zandhonger
Door de Oosterscheldekering is de stroming in het water veranderd. De kering is enorm belangrijk voor onze veiligheid, maar het water in de Oosterschelde heeft sindsdien minder kracht dan daarvoor. Het is nog wel krachtig genoeg om het zand van de zandplaten af te spoelen, maar niet meer om zand terug op de plaat te zetten. Daardoor wordt de belangrijke Roggenplaat steeds lager en kleiner.

Massale Zeeuwse steun
Mensen konden afgelopen weken zandbakken, emmers, aanhangwagens, zandzakken en zelfs vrachtwagens vol zand doneren voor de Roggenplaat op www.koopeenkuub.nl. En dát hebben ze gedaan! Al binnen 35 dagen werd het beoogde bedrag van € 10.000 behaald; ook daarna bleven de donaties binnenstromen. Boswachter Wendy: “Fantastisch dat zo veel Zeeuwen en mensen uit het hele land een financiële bijdrage over hebben voor deze onmisbare zandplaat! We hebben het eindbedrag met 124% behaald, dat is toch hartverwarmend?”

Beslissing Schultz
Minister Schultz neemt op 13 november een besluit over het ophogen van de Roggenplaat. “Nu wordt het echt spannend, want zonder de steun van de minister gaat de zandsuppletie niet door.” Naast de € 12.435 van de crowdfunding zijn er ook:

  • 5.600 zandtekeningen verzameld voor de Roggenplaat;
  • Een bijdrage van € 30.000 door Het Zeeuwse Landschap;
  • Een bijdrage van € 300.000 door Natuurmonumenten;
  • Daarnaast heeft Natuurmonumenten een Europese subsidieaanvraag gedaan voor een substantiële bijdrage. 

In totaal gaat de zandsuppletie € 12,3 miljoen kosten. Naast de private steun draagt ook de provincie Zeeland € 1.000.000 bij en de verschillende Oosterscheldegemeenten ieder € 15.000. De laatste 50% moet vanuit het Rijk komen.

Op te hoogte blijven?
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de mooiste foto's uit de delta op Facebook. Word fan van de Zeeuwse wateren via www.facebook.nl/beleefdedelta.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Peter H. van Bragt