Snow White werd samen met gewone zeehond Luke vrijgelaten in zee

Snow White zwemt zonder zender verder

Wageningen Marine Research
1-SEP-2020 - Het was vaker voorgekomen dat de gezenderde zeehond Snow White een tijd lang buiten bereik van een ontvanger was, maar inmiddels is zeker dat de zender, na vijf maanden, is afgevallen. Het laatste signaal dateert namelijk van 29 juni. Het apparaatje verzamelde in die vijf maanden een schat aan gegevens over de tochten en het gedrag van de zeehond voor onderzoeker Sophie Brasseur.

De witte zeehond Snow White, die bij Ecomare was opgevangen, zwom sinds 15 januari met de zender in zee. Snow White was een bijzondere opvangzeehond, vanwege zijn gebrek aan pigment. Omdat er nog wel enige tekening zichtbaar was in zijn vacht, is hij strikt genomen geen echte albino. Zijn gebrek aan kleur was echter niet de reden dat hij in oktober 2019 bij Ecomare werd opgevangen. Hij had een flinke longworminfectie en meerdere wondjes. In januari van dit jaar was hij hersteld en in staat om zijn zelfstandige leven weer op te pakken.

Zwerftochten

Wie belangstelling had voor het project, kon Snow White op de website van Ecomare volgen. Elke week werd daar een update geplaatst, met een kaartje waarop de zwerftochten van de zeehond te zien waren. Het werd de onderzoekers duidelijk dat, zeker in het begin, Snow White geen vast foerageergebied of ligplaats had. Hij zwom aanvankelijk de hele kustzone door en was zelfs geregeld langs de kust van Noord-Holland te vinden, tot aan IJmuiden aan toe. Hoewel zijn zwemgedrag aan het einde van de zenderperiode een duidelijker patroon leek te krijgen, is nog niet zeker of het dier echt zijn 'stekkie' had gevonden.

Bewegingen gezenderde opvangzeehond Snow White in de periode januari tot en met juni 2020

Verhaard

Dat Snow White de zender zou verliezen, was voorzien. Het apparaat is op de haren geplakt en valt bij de verharing af. Gewone zeehonden verharen in de zomer. Op de zender staan de gegevens van de afzender. Wie hem vindt of opvist, kan dat melden.

Eerste in reeks

Snow White was de eerste zeehond die, hersteld van een longworminfectie, een zender meekreeg bij zijn terugkeer naar zee. De hoop is dat dit in de toekomst bij meer opvangzeehonden gebeurt. Daarmee kan volgens de onderzoekers ook worden gezien of Snow White zich uniek of juist gewoon gedroeg. Ecomare is graag bereid aan dit onderzoek mee te werken.

Meer informatie

Tekst: Daphna Lavy, Ecomare en Sophie Brasseur, Wageningen Marine Research
Foto: Jeroen Hoekendijk (leadfoto: Snow White met de nog opgeplakte zender)
Kaart: Wageningen Marine Research en Ecomare