Apium repens. Kruipend moerasscherm

Zeldzame plant ontdekt in Duivelshof

27-JUN-2014 - Een heel bijzondere vondst in natuurgebied Duivelshof: ecologen van Natuurmonumenten ontdekten in een ven de zeer zeldzame plant kruipend moerasscherm.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Een heel bijzondere vondst in natuurgebied Duivelshof: ecologen van Natuurmonumenten ontdekten in een ven de zeer zeldzame plant kruipend moerasscherm.

In spanning tot bloeimoment
Rob Meulenbroek: “Onze aandacht werd getrokken door een witte zee van waterranonkel. Toen we dichterbij kwamen, zagen we in de ondiepe waterzone een plant die verdacht veel leek op kruipend moerasscherm. Om dat te kunnen bevestigen moesten we de bloei afwachten, maar een maand later wisten we het zeker.”

Kruipend moerasscherm (foto: Jasenka Topic)

Zeer zeldzame plantensoort
Kruipend moerasscherm staat op de Nederlandse Rode Lijst en is ernstig bedreigd. Hij komt eigenlijk alleen nog voor op enkele plekken in Overijssel en Zeeland. De plant is te herkennen aan zijn witte bloemschermen vanuit een kruipende stengel en houdt van plekken die af en toe onder water staan. “We vonden de plant in een ‘zwak gebufferd ven’, een plek met voedselarm water, maar veel mineralen. Dit landschapstype is door vermesting, verdroging en zure regen bijna overal in Nederland verdwenen”, legt Rob uit.

Kruipend moerasscherm (foto: Peter Meininger)

Natuurherstel loont in Duivelshof
De ontdekking is een opsteker voor Natuurmonumenten in Twente. Meulenbroek: “We zijn enorm blij met deze vondst, omdat het laat zien dat natuurherstel loont. We hebben in Duivelshof een sloot dicht gemaakt en de voedselrijke bovenlaag verwijderd tot aan de mineraalrijke leemondergrond. Dankzij deze maatregelen zijn de omstandigheden nu weer geschikt en is deze bijzondere plant terug!”

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Jasenka Topic, Saxifraga; Peter Meininger, Saxifraga