Voor eenmalig gebruik, rode haarkwal

Rode haarkwal op strand Texel

Ecomare
25-JUN-2015 - Het zijn gevreesde zeedieren, rode haarkwallen, hoewel ze prachtig zijn om te zien. In noordelijke wateren, bij Noorwegen, kunnen ze meer dan twee meter in doorsnee worden en hun stekende tentakels zijn dan soms zes meter lang. In de Noordzee halen ze dat niet, daar worden ze meestal niet groter dan 50 centimeter. Het dode exemplaar dat Ecomare-medewerkster Sytske Dijksen vond op het strand bij de Slufter was nog maar een jonkie, amper 15 centimeter. Je vindt deze kwal niet zo vaak op het strand. Een bijzondere vondst dus.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Het zijn gevreesde zeedieren, rode haarkwallen, hoewel ze prachtig zijn om te zien. In noordelijke wateren, bij Noorwegen, kunnen ze meer dan twee meter in doorsnee worden en hun stekende tentakels zijn dan soms zes meter lang. In de Noordzee halen ze dat niet, daar worden ze meestal niet groter dan 50 centimeter. Het dode exemplaar dat Ecomare-medewerkster Sytske Dijksen vond op het strand bij de Slufter was nog maar een jonkie, amper 15 centimeter. Hoewel ze gewoon in de Noordzee voorkomen, wordt deze kwal niet zo vaak op het strand gevonden.

Moeilijk te herkennen
Het is niet gemakkelijk een rode haarkwal te herkennen. De kleur varieert van geel tot rood, daarom wordt het dier ook wel gele haarkwal genoemd. Hij lijkt op de blauwe haarkwal, die meestal blauw is maar ook wel eens geel, kleurloos of rood…kun je het nog volgen?

Rode haarkwal op het strand (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Als je wilt weten met welke soort je te maken hebt moet je letten op de lijnen op de hoed. Beide soorten hebben lijnen, die rond lopen, evenwijdig aan de rand van de hoed. Het zijn de spieren waarmee ze de hoed samentrekken voor de voortbeweging. Bij de rode haarkwal worden die lijnen doorsneden met stralende ribben, waardoor een soort ruitjespatroon ontstaat. Pas toen Sytske het dode dier (na wat aarzeling!) oppakte en het tegen het licht hield kon ze dat patroon duidelijk zien. Een rode haarkwal dus.

Rode haarkwal (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Noordzee
Rode haarkwallen worden niet zo vaak op het strand gevonden. Misschien spoelen ze wel vaker aan, maar worden ze aangezien voor hun veel algemenere blauwe familielid. Lodewijk van Walraven, bioloog bij het NIOZ, liet weten ze geregeld in de Noordzee tegen te komen tijdens zijn onderzoeken naar kwallen.

De spieren worden onderbroken door de stralende ribben (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Meer weten?
In de digitale encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over rode haarkwallen.

Tekst: Ecomare
Foto's: Foto Fitis, Sytske Dijksen