Kwabaal in het zoute water

Ecomare
10-JAN-2015 - In december vorig jaar vonden vissers tweemaal een kwabaal in hun fuik. Deze in Nederland zeer zeldzame zoetwatervis was nog nooit eerder in het waddengebied aangetroffen. Een bijzondere vondst op een bijzondere plek dus. Ongetwijfeld zijn de in de fuik gevonden vissen met het spuien per ongeluk vanuit het IJsselmeer in zee terecht gekomen. Daar zijn ze ten dode opgeschreven, of ze nu in een fuik belanden of niet.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

In december vorig jaar vonden vissers tweemaal een kwabaal in hun fuik. Deze in Nederland zeer zeldzame zoetwatervis was nog nooit eerder in het waddengebied aangetroffen. Een bijzondere vondst op een bijzondere plek dus. Ongetwijfeld zijn de in de fuik gevonden vissen met het spuien per ongeluk vanuit het IJsselmeer in zee terecht gekomen. Daar zijn ze ten dode opgeschreven, of ze nu in een fuik belanden of niet.

Een bijzondere vondst op een bijzondere plek.
Begin december vingen Hans Kay en José Schriever in hun fuiken aan de waddenkant van de sluizen bij Den Oever een vreemde vis van circa 30 centimeter lengte. Ze stuurden een foto van de vis in een emmer naar Ecomare, maar hierop was alleen de rugzijde te zien. Het leek wel een kwabaal, maar dat zou bijzonder zijn want dat is een zoetwatervis. Deze vis was toch echt aan de zoute kant van de sluizen gevangen.

De in het zoute water gevonden kwabaal (foto: Hans Kay en José Schriever)

Kenmerken
Omdat de beslissende kenmerken van deze vis aan de zijkant te vinden zijn, konden de biologen van Ecomare aan de hand van die eerste foto de vis niet met zekerheid op naam brengen. Een week later, op 16 december, kwam er echter weer een vis in de fuik; deze zag er net zo uit. Toen is er een foto van de zijkant gemaakt. Het vermoeden bleek juist, dit was een kwabaal!

Nooit eerder in de Waddenzee
Kwabalen zijn kabeljauwachtigen die in zoetwater leven. In Nederland zijn ze zeer zeldzaam. Op sommige plaatsen komen ze van oudsher voor. Ze zijn nooit eerder in het waddengebied gevonden, in het zoute water kunnen ze niet overleven. De kwabaal is een zeldzame vissoort, die op de Rode lijst staat. Er mag niet op gevist worden.

Kwabaal (foto: Achim R. Schloeffel, Wiki Commons)

Meer weten?
In de encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over de kwabaal. De vondst van deze vis is ook gepubliceerd in het weekblad Visserijnieuws.

Tekst: Ecomare
Foto's: Hans Kay en José Schriever; Achim R. Schloeffel, Wiki Commons