Vogeltrek op z’n hoogtepunt

Vogelbescherming Nederland
29-SEP-2015 - Het gonst in de lucht. De vogeltrek is op z’n hoogtepunt. De Nederlandse bossen stromen vol met noordelijke en oostelijke trekvogels. Op de Veluwe zijn het nu kruisbekken die opvallen en in westelijk Nederland zijn veel tapuiten te zien. Op een mooie dag met een oostelijke wind kunnen kraanvogels gezien worden: hoewel de kans daarop nu nog klein is, kunnen ze onder goede omstandigheden komende weken zeker gezien worden.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland [land] op [publicatiedatum]

Het gonst in de lucht. De vogeltrek is op z’n hoogtepunt. De Nederlandse bossen stromen vol met noordelijke en oostelijke trekvogels. Op de Veluwe zijn het nu kruisbekken die opvallen en in westelijk Nederland zijn veel tapuiten te zien. Op een mooie dag met een oostelijke wind kunnen kraanvogels gezien worden: hoewel de kans daarop nu nog klein is, kunnen ze onder goede omstandigheden komende weken zeker gezien worden.

Vogeltrek is echter iets ongrijpbaars en alleen ingewijden lijken er werkelijk opgewonden van te worden. Daarom is zaterdag 3 oktober dé gelegenheid om de vogeltrek te ontdekken. Dan is de Euro Birdwatch, een jaarlijks evenement waarop de vogeltrek in heel Europa op hetzelfde moment wordt onderzocht én bekeken. Tellingen en genieten gaan op die dag hand in hand. Voor ingewijden maar zeker ook voor beginners.

Tapuit (foto: Rollin Verlinde)

In Nederland zijn tal van plekken waar passerende trekvogels, beter dan ‘zomaar’ ergens anders, te zien zijn. Er zijn er meer dan 175. De Elterberg en Breskens zijn bekende plekken, maar bijna elke vogelwerkgroep in Nederland kent wel een stek waar de kansen goed zijn. Het loont om die plekken te bezoeken. Tijdens de Euro Birdwatch zijn goede vogelaars ter plaatse om u te helpen zien. En horen. Want vogeltrek beleven betekent net zoveel luisteren als kijken. Het is een indrukwekkende ervaring om naast een ervaren trekteller te staan, zelfs op een mistige ochtend. Waar voor ‘gewone mensen’ slechts een grijze mist te zien is, blijkt de lucht zwanger van roepjes en geluiden die allemaal betekenis hebben.

Veel vogelsoorten vliegen in groepen. Spreeuwen zijn een bekend gezicht, zeker wanneer ze zich in de avond bij een slaapplaats verzamelen. In iets minder dichte massa’s maar wel in grote aantallen trekken kleinere zangvogels door het luchtruim. Graspiepers, vinken, groenlingen. Langs de kust én langs de rivieren ook veel steltlopers. Van oeverlopers tot groenpootruiters en watersnippen. Afhankelijk van de plek die u bezoekt maakt u kans op heel verschillende vogelsoorten.

Spreeuwen (foto: Rollin Verlinde)

Zorg dat u de ochtend van zaterdag 3 oktober vrij houdt (of maakt) voor de Euro Birdwatch en kijk hier waar u terecht kunt. Vroeg opstaan loont, want het grootste deel van de trek vindt rond zonsopkomst plaats. Op een goede dag levert dat echte genietmomenten op!

Tekst: Lars Soerink, Vogelbescherming Nederland
Foto's: Rollin Verlinde, Vildaphoto