Eerste rode tomaat op Marsbodemsimulant, vijf maanden na de start van het experiment

Groei van groenten op Marsbodemsimulant net zo goed als op potgrond

Wageningen Environmental Research
9-MRT-2016 - Het is onderzoekers van Alterra Wageningen UR gelukt om tien verschillende groenten te oogsten van Mars- en maanbodemsimulant. ‘De totale opbrengst op Marsbodemsimulant bleek niet significant te verschillen van aardse potgrond, en dat is verbazingwekkend’, aldus onderzoeker Wieger Wamelink. Doel van het onderzoek is om voedsel te kweken op Mars en de maan om de eerste migranten te kunnen voeden.

Maanbodemsimulant

In 2013 testte Wamelink tijdens een eerste experiment de groei van plantensoorten op Marsbodemsimulant. Tot zijn verrassing groeiden deze planten prima. Hierna zijn een aantal verbeteringen aangebracht in het kweken van de planten. Dr. Wamelink: ‘We hebben bakken in plaats van potten gebruikt en organisch materiaal (vers gras) door de Mars- en maanbodemsimulanten gemengd. Hierdoor hebben we het probleem dat we hadden met het water geven opgelost en het voegt nutriënten, speciaal stikstof, toe aan de bodems’. Vooral de plantengroei op de maanbodemsimulant verbeterde hierdoor. In het eerste experiment gingen veel planten dood of ze groeiden niet. In dit experiment groeiden de planten goed en we konden dezelfde groenten oogsten als op de Marsbodemsimulant en de potgrond die we als controle gebruikten. Onder andere rucola, radijs, tuinkers, erwten, rogge en tomaat konden worden geoogst op zowel Mars- als maanbodemsimulant.

Geoogste erwten. Links gekweekt op maanbodemsimulant, midden op Marsbodemsimulant en rechts aardse controle, twee maanden na het begin van het experiment

Biomassa

De biomassagroei was op de Marsbodemsimulant iets lager dan op de aardse potgrond. Het verschil was echter klein en werd veroorzaakt door een van de drie bakken, die waarschijnlijk te weinig water had gekregen omdat hij in de hoek stond. ‘Het laat zien dat de Marsbodemsimulant een grote potentie heeft als het gaat om telen van groenten, als het tenminste goed wordt geprepareerd en genoeg water krijgt. De groei van de planten was op de maangrondsimulant ongeveer de helft van de andere beide bodems. Maar alleen de spinazie deed het slecht’.

Zware metalen

Overzicht van het experiment. Onder de aardse controle, in het midden Marsbodemsimulant en boven maanbodemsimulant, een week na de start van het experiment

Hoewel het dus mogelijk was om groenten te oogsten hebben we die nog niet gegeten. In de bodems zitten giftige zware metalen, zoals lood, arseen, kwik en veel ijzer en we moeten eerst zeker zijn dat die niet in de planten en in de eetbare delen zijn gekomen. Verder onderzoek hierna is noodzakelijk en dat is een van redenen waarom we een crowdfunding actie zijn begonnen. Het belangrijkste deel van het experiment zal gaan over voedselveiligheid, maar ook de afbraak van organisch materiaal door wormen zal worden onderzocht en of de vorig jaar geoogste zaden kunnen kiemen om zo de cirkel rond te maken van zaad tot zaad. De experimenten zullen in april beginnen met de opkweek van een nieuwe oogst inclusief bonen en aardappels. Als blijkt dat de geoogste groenten veilig zijn om te eten dan zal een deel van de sponsors worden uitgenodigd om een Marsmaaltijd te nuttigen, voor wie durft!

Het experiment

Tien verschillende groenten, tomaat, rogge, radijs, erwt, prei, spinazie, rucola, tuinkers, quinoa en bieslook werden gezaaid in bakken met Mars- of maanbodemsimulant of ‘aardse’ potgrond als controle. Het experiment werd ingezet in drievoud. De start was in april 2015 en de oogst vond plaats in oktober 2015. De planten werden opgekweekt in een kas met een constante temperatuur, vochtgehalte, en lichtcondities met aardse luchtdruk. We gaan er vanuit dat op de maan en op Mars groenten binnen en ondergronds zullen worden gekweekt om ze te beschermen tegen de vijandige, zeer koude, (nagenoeg) luchtloze omgeving met veel dodelijke kosmische straling aan het oppervlak. We maken gebruik van de Mars- en maanbodemsimulanten die door NASA zijn geproduceerd en door Orbitec worden verkocht. De bodems zijn zo goed mogelijk lijkend op de echte bodems op de maan en Mars. De Marsbodemsimulant komt van een vulkaan van Hawaii en de maanbodemsimulant komt uit een woestijn in Arizona.

Tekst en foto's: Wieger Wamelink, Alterra Wageningen UR (leadfoto: eerste rode tomaat op Marsbodemsimulant, vijf maanden na de start van het experiment)