Kuinderbos primair

Vlinderhotspot in Flevoland

De Vlinderstichting
23-JUL-2016 - Als je vlinderaars vraagt naar mooie vlindergebieden in ons land dan zullen niet veel aan Flevoland denken. Toch is het Kuinderbos, in de Noordoostpolder, een echte vlinderhotspot, waar niet alleen veel soorten te zien zijn, maar waar ook gewoon lekker veel vlinders vliegen. Op 7 augustus is er een grote vlindertelling waar iedereen aan mee kan doen.

Dagpauwoog kan met tienteallen gezien worden in het KuinderbosHet Kuinderbos is aangeplant tussen 1947 en 1956 en in 1961 werd het officieel overgedragen aan Staatsbosbeheer, dus al ruim vijftig jaar geleden. Nu is dat voor een bos nog niet heel oud, maar de bomen groeien erg goed, waardoor het al wel kenmerken heeft van een ouder bos. Doordat er bij de aanplant werd gekozen voor een grote diversiteit aan soorten is het een gevarieerd bos met zowel naald- als loofhout in veel verschillende soorten. De variatie wordt vergroot door beheer en door de natuur. Staatsbosbeheer kapt bospaden open zodat de zon er kan doordringen en er worden poelen gegraven waar libellen zich goed thuis voelen. En ook de wind werkt nadrukkelijk mee. In de winter van 1972/1973 was er al wat stormschade, maar vooral in 1990 werden grote stukken, vooral naaldhout, omgeblazen, waardoor mooie open plekken in het bos ontstonden, die al snel een gevarieerde begroeiing kregen van kruiden, ruigte en struiken.

Het koevinkje vind je vooral op de open bospadenToen we bij De Vlinderstichting de melding kregen van meer dan 100 dagpauwogen werd maar even contact opgenomen met de waarnemer Gerard Eggens, want we gingen ervan uit dat hij wel rupsen zou bedoelen. Maar nee hoor, het waren echt vlinders. Gerard: 'Om de vijf meter vlogen er weer een of twee weg en dat ging maar door. Ook veel kleine vossen, landkaartjes en gehakkelde aurelia’s zag ik daar.' De waardplant van deze soorten is brandnetel en die staat inderdaad verspreid door het hele Kuinderbos. Er zijn meer bossen in Nederland met veel brandnetel, maar daar kom je die grote aantallen echt niet tegen. Koevinkje is ook een vlinder die met name in brede zonnige bospaden voorkomt en op een goede dag in juli kun je tijdens een wandeling in het Kuinderbos er meer dan 500 tellen! En wat dacht je van 150 kleine vossen, 50 citroenvlinders en in mei dit jaar bijna 100 oranjetipjes!

In het Kuinderbos is erg veel variatie en zijn dus veel vlindersEr zijn ook meer zeldzame vlinders die in het Kuinderbos worden gezien. Naast de grote vos, waar diverse meldingen van zijn gedaan, heeft ook de grote weerschijnvlinder zich er gevestigd. Een collega had er deze zomer een op zijn tent op de natuurcamping die midden in het Kuinderbos ligt en er zijn dit jaar al veel meer meldingen uit het bos.

Tel ook mee in het Kuinderbos

Op 7 augustus is er een grote vlindertelling in het Kuinderbos. Na een korte inleiding van Kars Veling van De Vlinderstichting wordt in groepjes het gebied in getrokken. Ervaren vlinderaars worden gekoppeld aan beginners en samen kammen we het bos uit op vlinders. Na afloop is er een kampvuur waarop broodjes worden gebakken. Ondertussen worden de telgegevens verzameld zodat de telresultaten meteen bekend gemaakt kunnen worden.
Wanneer: zondag 7 augustus van 13 tot circa 16 uur
Waar: Kuinderbos (Noordoostpolder)
Aanmelden: h.bergman@staatsbosbeheer.nl, vermeld het aantal volwassenen en kinderen en of je veel of weinig vlinderkennis hebt.

Tekst en foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting