Afval St. Eustatius

Afval van stortplaats naar zee gespoeld na zware regenval St. Eustatius, Nederlandse Antillen

STENAPA
29-NOV-2016 - Recente zware regenval heeft een grote hoeveelheid afval van de nabijgelegen stortplaats naar een van de belangrijkste neststranden voor schildpadden op St. Eustatius gespoeld. Door de ligging van de stortplaats kan dit regelmatig gebeuren, hoewel het zich al geruime tijd niet op deze schaal heeft voorgedaan.

Afval op Zeelandia BeachNa zware regenval op 17 november werd Zeelandia Beach op St Eustatius bedekt met afval. Door ongekende regenval ontstond een rivier vanuit de vuilnisbelt rechtstreeks naar Zeelandia Beach die inhoud van de vuilnisbelt met zich mee sleepte. Langs de kust lagen plastic flessen en verpakkingen naast koelkasten en bouwmaterialen. Waarschijnlijk zijn chemische stoffen van auto-accu’s en elektrische apparaten de oceaan in gespoeld. Het stinkt niet alleen, maar is ook gevaarlijk voor het leven in de oceaan en voor mensen.

STENAPA en lokale vrijwilligers hebben hard gewerkt om zoveel mogelijk afval te verwijderen. Vrijdag 25 november verzamelde het STENAPA team samen met Clyde van Putten en Charles Woodley van de eilandraad en 17 lokale vrijwilligers meer dan 100 zakken afval. De komende weken zal STENAPA samen met andere organisaties ook de rest van het afval opruimen. Echter, het afvalbeheer van St Eustatius zal moeten veranderen om deze vicieuze cirkel te doorbreken. STENAPA werkt graag met de lokale overheid aan een duurzame oplossing.

Tekst: Hannah Fairley, STENAPA
Foto’s: Erik Bowman