Natuurberichten

Uitgever: STENAPA

Pagina 1 van 2 - 11 Resultaten

Giant barrel sponge (Xestospongia mute)

Het koraal van Sint Eustatius is tegenwoordig gereduceerd tot slechts een fractie van de ooit bloeiende koraalriffen. De bedekking door hard koraal teruggelopen van 25 procent in 1999 tot minder dan 2,5 procent in 2021. Daarom..


Lees verder 24 februari 2024   1 maand oud
West-Indische Boomvaren Cyathea arborea na 138 jaar herontdekt op de steile binnenhelling van de Quill.

De slapende vulkaan The Quill, Sint Eustatius, hield 138 jaar lang een boomvaren verborgen. De West-Indische boomvaren werd in 1885 voor het eerst én voor het laatst op het eiland gezien. Maar bij onderzoek naar de flora op de..


Lees verder 16 december 2023   4 mnd oud
Bridled quail-dove

In lijn met het Natuur en Milieubeleidsplan Caribisch Nederland 2020-2030 (NMBP), loopt een baanbrekend project om kritieke milieu-uitdagingen aan te pakken en de unieke ecosystemen van Sint Eustatius te herstellen. Dit project..


Lees verder 25 november 2023   4 mnd oud
Hawksbill sea turtle.

Elk jaar komen soepschildpadden en karetschildpadden, en soms zelfs lederschildpadden, naar Sint Eutstatius om eieren te leggen. Met behulp van nieuwe protocollen, ontwikkeld door studenten van Van Hall Larenstein, kan STENAPA in..


Lees verder 26 juni 2022   1 jaar oud
Coralita (Antigonon leptopus)

Coralita (Antigonon leptopus) is een invasieve plant, die zich snel over Sint Eustatius verspreidt. Een onlangs gepubliceerd rapport laat zien dat satellietbeelden heel bruikbaar zijn om de verspreiding van deze exoot op het..


Lees verder 25 oktober 2021   2 jaar oud
Lesser Antillean Iguana (Iguana delicatissima)

Duizenden bewoners op St. Vincent hebben humanitaire hulp nodig na de recente uitbarsting van de vulkaan La Soufrière. Aangezien grote hoeveelheden hulpgoederen van heinde en verre komen, benadrukken twaalf Caribische organisaties..


Lees verder 23 mei 2021   2 jaar oud

DCNA gaat, met steun van WWF-NL, onderzoek doen naar de levenscyclus en het voorkomen van grote trekkende haaien in het noordoostelijk Caribisch gebied. Naar aanleiding van twee recente gebeurtenissen zijn er speculaties dat het..


Lees verder 3 februari 2021   3 jaar oud
Close-up of settler

Diadema zee-egels spelen een cruciale rol binnen een gezond koraalrifecosysteem door algen weg te grazen en kaal substraat te creëren waar jonge koralen zich kunnen vestigen. Het doel van het RAAK PRO Diadema-project is om..


Lees verder 6 oktober 2020   3 jaar oud
Deploying Moreef modules

Een nieuwe studie vergeleek de effectiviteit van drie populaire kunstmatige riffen om de visdichtheid rond Saba en Sint Eustatius te vergroten. De onderzoekers ontdekten dat een complexe interne structuur, met meer schuilplaats,..


Lees verder 9 september 2020   3 jaar oud
The Quill on St Eustatius after hurricane Irma in 2017

De natuur op Sint Eustatius is zwaar getroffen door de orkaan Irma die in de vroege ochtend van woensdag 6 september langs het eiland raasde. Tijdens een voorlopige beoordeling van de schade door Sint Eustatius National Parks..


Lees verder 26 september 2017   6 jaar oud

Archief