Onderzoek haaienpopulaties in noordoostelijk Caribisch gebied in voorjaar van start

Beneath the Waves, Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA), Nature Foundation St Maarten, Saba Conservation Foundation (SCF), STENAPA, WWF Nederland
3-FEB-2021 - DCNA gaat, met steun van WWF-NL, onderzoek doen naar de levenscyclus en het voorkomen van grote trekkende haaien in het noordoostelijk Caribisch gebied. Naar aanleiding van twee recente gebeurtenissen zijn er speculaties dat het aantal haaien in het gebied toeneemt. Er zijn echter geen gegevens die hierop wijzen. Met het onderzoek wil DCNA een idee krijgen van mogelijke veranderingen.

Onlangs waren er twee aanvallen door haaien in de noordoostelijke Caribische regio. Hierdoor wordt door mensen op de eilanden, waaronder regeringen, over mogelijke oorzaken gespeculeerd. Een van de theorieën is dat er een toename in de haaienpopulatie van het Caribisch gebied is en dat bepaalde geografische gebeurtenissen, zoals een toename van vulkanische activiteit, deze toename veroorzaken.

“Er zijn echter totaal geen data die erop wijzen dat er een toename is van de haaienpopulatie in het oostelijke Caribisch gebied. Om een ​​idee te krijgen van mogelijke veranderingen, moet er een wetenschappelijke onderzoek worden gedaan om te onderzoeken of er veranderingen zijn. Daarom zijn we verheugd om voor dit onderzoek samen te werken met WWF-NL en Beneath The Waves. Het doel van dit onderzoek is om satellietvolgers op verschillende haaien te plaatsen en om te bepalen of de haaien zich in de paarfase bevinden of zwanger zijn”, legt Tadzio Bervoets, directeur van DCNA, uit.

Haaienexpeditie DCNA in 2016

“Met de steun van het WWF-NL wordt het mogelijk gemaakt om met wetenschappelijke methoden het aantal en de levensstadia van haaien die over grote afstanden migreren in de Noordoost-Caribische regio te onderzoeken, met specifieke aandacht voor tijgerhaaien. Het eerste deel van het onderzoek zal plaatsvinden in april en een volgende expeditie staat gepland in juli. Hopelijk kunnen we met de verzamelde data aanbevelingen doen, zowel ten behoeve van de bewoners van de eilanden als voor het behoud van een soort die met uitsterven bedreigd wordt”, aldus Bervoets.

Het onderzoek zal worden uitgevoerd in samenwerking met de Saba Conservation Foundation, Nature Foundation St Maarten, STENAPA en Beneath The Waves om aanbevelingen te doen voor zowel de bewoners als voor het behoud van bedreigde haaien.

Volg de expeditie

Tekst: Dutch Caribbean Nature Alliance
Foto's: Duncan Brake, DCNA (leadfoto: haaienexpeditie DCNA in 2016)