Natuurberichten

Uitgever: Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA)

Pagina 1 van 17 - 161 Resultaten

Aruban whiptail lizard (Cnemidophorus arubensis).

Aruba, Bonaire en Curaçao herbergen unieke ecosystemen met verschillende soorten hagedissen die nergens anders ter wereld voorkomen. Daaronder zijn drie endemische soorten: de Arubaanse renhagedis, de Bonairiaanse renhagedis en de..


Lees verder 13 april 2024   5 dgn oud
Morphotypes of Tubastraea on the platform's submerged sections, March 2017.

Koraalecosystemen zijn kwetsbaar voor invasieve soorten, waardoor ze uit balans gebracht kunnen worden. Zulke soorten worden onbedoeld getransporteerd, zoals blijkt uit onderzoek op een halfafzinkbaar platform dat afgemeerd lag..


Lees verder 9 april 2024   1 week oud
Unomia invasion Venezuela.

Recente rapporten benadrukken de zorgwekkende verspreiding van het invasieve zachte koraal Unomia stolonifera, dat momenteel de mariene ecosystemen van Venezuela verwoest en ook is waargenomen in Cuba. Met de dreiging van..


Lees verder 27 maart 2024   3 wkn oud
Bananaquit - bijgesneden voor lead

De zes eilanden van het Nederlands Caribisch gebied zijn bezig met de voorjaarstellingen van broedvogels. Dit vijfjarige project heeft als doel om lokale broedvogelpopulaties in kaart te brengen. Uit de eerste resultaten van vorig..


Lees verder 20 maart 2024   4 wkn oud

Een samenwerking tussen Maynooth University, University of Portsmouth en Wageningen University & Research onderzocht het gebruik van satelliettechnologie om een kosteneffectieve oplossing te bieden voor het nauwkeurig in kaart..


Lees verder 2 maart 2024   1 maand oud
Giant barrel sponge (Xestospongia mute)

Het koraal van Sint Eustatius is tegenwoordig gereduceerd tot slechts een fractie van de ooit bloeiende koraalriffen. De bedekking door hard koraal teruggelopen van 25 procent in 1999 tot minder dan 2,5 procent in 2021. Daarom..


Lees verder 24 februari 2024   1 maand oud
E crispata blue

Een recente studie, door de Rijksuniversiteit Groningen, onderzocht hoe drie soorten zeeslakken die leven op zonne-energie, unieke fotobeschermingsstrategieën vertonen tegen overmatig licht. Het laat verbanden zien tussen..


Lees verder 10 februari 2024   2 mnd oud
Palaemonidae shrimp (Pontonia manningi) photographed on Curaçao.

Uit een recent gepubliceerd rapport blijkt dat de Nederlandse Cariben 46 soorten steurgarnalen herbergen waarvan er 24 voor het eerst zijn waargenomen voor een of meer van de eilanden, en één soort die nieuw is voor de..


Lees verder 3 februari 2024   2 mnd oud
Diadema sea urchin settlers cultured in the Diadema I project.

In het Caribisch gebied hebben koraalriffen te lijden onder overwoekerende algengroei. Een van de oorzaken is het gebrek aan Diadema-zee-egels die normaal gesproken de algen begrazen maar waarvan de populaties zijn ingestort. Op 1..


Lees verder 27 januari 2024   2 mnd oud
Parrotfish- one of the species which got increased protection under the SPAW protocol.

Het protocol betreffende speciaal beschermde gebieden en wilde dieren (SPAW-protocol) vormt een cruciaal kader voor het behoud van de biodiversiteit in de Cariben. Recent is aangekondigd dat er in het SPAW-protocol extra..


Lees verder 24 januari 2024   2 mnd oud

Archief