Nieuwe fietspad in de spoorkuil in Groesbeek. Eronder zijn tunnels voor reptielen aangelegd

Reptielen veilig naar de overkant in Groesbeek

Stichting RAVON
11-OKT-2017 - Tunnels voor reptielen zijn in Nederland relatief nieuw. Meestal liggen deze onder wegen, maar in Groesbeek (Gld) liggen er ook tunnels onder een fietspad. Deze zijn aangelegd om verkeerssterfte onder reptielen te minimaliseren. In 2016 bleek dat er dat jaar zo'n 75 dieren omkwamen op het fietspad. Uit camerabeelden blijkt dat de nieuw aangelegde tunnels goed gebruikt worden.

Het nieuwe fietspad in de spoorkuil in Groesbeek deelt het langgerekte leefgebied exact doormidden. Onderzoek in 2016 leidde tot een geschatte sterfte van circa 75 dieren op jaarbasis en dit is een belangrijke aanslag op de populatie. De dieren gaan voortdurend op en neer over het fietspad om op te warmen, af te koelen of om voedsel of een partner te zoeken.

Om deze verkeerssterfte terug te dringen zijn op een deel van het traject geleidende schermen en elf tunnels aangelegd. In het najaar van 2017 is door RAVON met behulp van wildcamera's en filmopnames onderzocht in hoeverre deze tunnels effectief zijn en daadwerkelijk gebruikt worden. Op een warme dag van circa 30 graden blijken de dieren zeer actief gebruik te maken van de tunnels, met soms wel vijf tot maximaal acht dieren per tunnel. Dat betekent dat over het gehele traject tientallen reptielen succesvol gebruik maken van de tunnels. Inmiddels zijn er twee soorten reptielen in de tunnels waargenomen, in de avond en nacht maken ook zoogdieren (bosmuis, woelmuis en wezel) gebruik van de tunnels. 

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Overstekende zandhagedis (Bron: Raymond Creemers)

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Overstekende hazelworm (Bron: Raymond Creemers)

15 oktober zal het tv-programma De Monitor aandacht besteden aan het fietspad in Groesbeek. De uitzending gaat in op de conflicten tussen de natuurwetgeving en infrastuctuur. De beide filmpjes laten in ieder geval zien dat een goed aangelegde faunavoorziening zijn werk doet.

Tekst, foto en films: Raymond Creemers, Stichting RAVON