Nieuwe regenworm Murchieona muldali

Nieuwe regenworm voor Nederland

Vroege Vogels
11-JUN-2019 - In natuurgebied De Biesbosch is een nieuwe soort regenworm voor Nederland ontdekt. Dat is zondag bekend gemaakt in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1. Het gaat om de Engelse dwergworm (Murchieona muldali). Het bodemdier is ontdekt door bioloog Anne Krediet. Hij kwam de soort op het spoor terwijl hij een boekje maakte over alle soorten regenwormen van Nederland.

De Engelse dwergworm is 15 tot 25 millimeter lang en is een vrij bleekgekleurde soort. Opvallend zijn de ‘zeer bleke’ eerste paar ringen en de geelwitte ring rond de 13e lichaamsring van het dier. De nieuw ontdekte worm voelt zich vooral thuis in zware vochtige kleigrond.

Regenwormen hebben een langwerpig lichaam dat bestaat uit ringen. De Engelse dwergworm heeft tussen de tachtig en honderd ringen. Het aantal ringen neemt met het ouder worden van de worm toe.

In Nederland komen naar schatting zo’n dertig soorten regenwormen voor. Ze hebben namen als de kastanjeblauwkopworm, achthoekige spartelworm en zuignapgrauwworm.

De door Anne Krediet ontdekte Engelse dwergworm (Murchieona muldali)

Tekst: Vroege Vogels
Foto: Anne Krediet