Twee otters in het water

Otter is terug in de Biesbosch

Staatsbosbeheer
1-APR-2023 - Na jaren afwezigheid is de otter weer terug in Nationaal Park De Biesbosch. Onlangs werd het dier meerdere keren gezien via een wildcamera in het gebied. Boswachter Harm Blom: “Het zat in de lijn der verwachting, de spanning nam toe en nu is het eindelijk zover. De otter hoort hier thuis.”

Op eigen voeten

De laatste waarneming in de Biesbosch was in 1960 en in de jaren tachtig stierf de otter uit in Nederland, door bejaging, verkeer en vervuiling. In 2002 werd de otter uitgezet en de populatie groeit gestaag, hoewel er nog wel veel verkeersslachtoffers vallen. Harm Blom: "We hebben gewacht tot de otter de Biesbosch zelf kon vinden en dat heeft hij nu op eigen voeten weten te doen"

Wildcamera

Twee otters in het water

Vrijwilligers van de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch plaatsen sinds 2014 wildcamera's in de Biesbosch. Samen met Staatsbosbeheer wordt zo gekeken welke soorten waar in het gebied voorkomen. Via een van die camera’s is ook de otter gesignaleerd.

Icoonsoort

Een icoonsoort van het Nederlandse rivierenlandschap is hiermee terug in de Biesbosch. Het gebied is bij uitstek geschikt voor de otter. Er is volop schuilgelegenheid, voedsel en rust om te kunnen leven. Het was enkel wachten tot een otter de snelwegbarrières wist te overbruggen. En dat is nu gelukt.

Geursporen

Het dier dat is gespot op de camerabeelden, is een mannetje. Het is nu wachten tot een vrouwtje aan de wandel gaat en ze elkaar via geursporen weten te vinden.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.De otter is na 60 jaar terug in Biesbosch (Bron: Staatsbosbeheer)

Tekst, foto en film: Staatsbosbeheer